Bartulica i Vučemilović upozoravaju: Jesmo li mi nekakav brod bez kormilara koji plovi u ovim teškim vremenima

Bartulica i Vučemilović upozoravaju: Jesmo li mi nekakav brod bez kormilara koji plovi u ovim teškim vremenima

Klub zastupnika Domovinskog pokreta danas je održao konferenciju za medije na kojoj su se, ispred Kluba, obratili Stephen Nikola Bartulica i Vesna Vučemilović. Na konferenciji su istaknuli probleme vezane uz 22 milijarde eura koje su Hrvatskoj stavljene na raspolaganje za predstojeće razdoblje.
Bartulica je objasnio kako će Hrvatska kroz sljedećih 7 godina uplatiti 4,6 milijarde eura kao svoj doprinos. Ostatak spomenutog iznosa stoji na raspolaganju kao moguća sredstva, u neto vrijednosti, koja su na raspolaganju i puno će ovisiti o sposobnosti javne uprave da pripremi dobre projekte u skladu sa zadanim pravilima. Od ukupnih 22 milijardi, neto mogući primitak je 15 milijardi eura.

„Nas zanima na koji će se način taj novac potrošiti, s obzirom da je dosadašnja praksa često bila netransparentna i prožeta političkom korupcijom. Prognoza je kako ćemo ove godine doživjeti veliki pad BDP-a, a zemlje koje očekuje pad BDP-a na raspolaganje su dobile veći iznos. U našem slučaju, kada bi Hrvatska uspjela povući cijeli iznos, to bi na godišnjoj razini iznosilo nešto ispod 6 posto ukupnog BDP-a te je izuzetno važno kako će se upravljati s preostalih 94 posto koji se stvaraju u našoj zemlji“, rekao je Bartulica.

Bartulica i Vučemilović naglasili su i činjenicu kako nas očekuje teža i dublja recesija od one 2008. godine te da građani trebaju biti zabrinuti zbog nedostatka provođenja stvarnih reformi od strane Vlade.
„Iznimno je važna dinamika povlačenja sredstava i o tome treba voditi računa. Mi nemamo ni razvojnu strategiju do 2027. godine, a sada će se ista napraviti samo kozmetički, kako bismo mogli povući sredstva iz spomenutog fonda. Postavlja se pitanje, jesmo li mi nekakav brod bez kormilara koji plovi u ovim teškim i bremenitim
vremenima? Radimo li strategije samo zbog sredstava ili jer imamo viziju kako Hrvatska treba izgledati u budućnosti? Sredstva se trebaju iskoristiti za razvojne programe, a ne ulagati u nova Potemkinova sela i presijecanje vrpci“, rekla je Vučemilović.
Zaključila je i kako će, poučen dosadašnjim iskustvom, Klub zastupnika Domovinskog pokreta zahtijevati stručnu i demokratsku kontrolu nad tim sredstvima.

Foto: Domovinski most