Detroniziranje moćnog suca Turudića: Plenković ipak “čisti” Šeksove kadrove iza pravosuđa?

Detroniziranje moćnog suca Turudića: Plenković ipak “čisti” Šeksove kadrove iza pravosuđa?

Uskoro bi se trebalo znati tko će nakon Ivana Turudića biti novi predsjednik Županijskog suda u Zagrebu. Ponedjeljak je bio posljednji dan natječaja za predsjednika toga najvećeg županijskog suda u državi koji zapošljava stotinjak sudaca, i na kojem se rješavaju najveći sudski predmeti iz kaznene i građanske grane sudovanja.

Sadašnji predsjednik toga suda Ivan Turudić, kojem mandat istječe 1. siječnja 2021., to više ne može biti.

Prema zakonu, sudac koji je već bio u dva mandata na čelu suda, za tu se dužnost ne može natjecati, a Turudić taj sud, što kao predsjednik u redovnom mandatu, a što kao vršitelj dužnosti predsjednika, vodi već čitavo desetljeće, od kraja 2010., još od vremena kad je predsjednike sudova postavljao ministar pravosuđa. javlja Jutarnji list.

Izborom novog predsjednika na zagrebačkom Županijskom sudu završava era Ivana Turudića. Na čelo toga suda prvi put je kao vršitelj dužnosti predsjednika imenovan u prosincu 2010., odlukom tadašnjeg ministra pravosuđa u Kosoričinoj Vladi, Dražena Bošnjakovića, a DSV ga je dvaput imenovao na tu dužnost. Nije, međutim, tajna da Turudićeve ambicije nadilaze zagrebački Županijski sud.

Želja da ga 2017. predsjednica države predloži Saboru za predsjednika Vrhovnog suda, izjalovila mu se. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković početkom 2019. pokrenuo je osnivanje Visokog kaznenog suda, koji značajan dio pravnika smatra nepotrebnim. Posao osnutka toga suda povjerio je upravo Turudiću. DSV je prošle godine imenovao 11 sudaca budućeg Visokog kaznenog suda koji je trebao početi s radom početkom ove godine. Među njima je i Turudić, za koga se pretpostavlja da mu je ambicija postati predsjednikom Visokog kaznenog suda koji bi trebao biti žalbeni sud za sve kaznene predmete u Hrvatskoj.

Međutim, dvojica SDP-ovaca Peđa Grbin i Orsat Miljenić podnijeli su zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona o Visokom kaznenom sudu. Kad su izabrani suci novog suda već praznili svoje dotadašnje radne stolove i spremali se za preseljenje, Ustavni je sud u prosincu prošle godine donio privremenu odluku o odgodi početka njegova rada do donošenja konačne odluke o Grbinovom i Miljenićevom zahtjevu. Konačne odluke Ustavnog suda ni danas, sedam mjeseci kasnije, još nema, a sudbina Visokog kaznenog suda, koji u pravničkim krugovima kolokvijalno nazivaju i “Turudićevim sudom”, krajnje je neizvjesna. Usvoji li Ustavni sud Grbinov i Miljenićev zahtjev, Turudić će od 1. siječnja 2021., nakon niza godina, ostati bez upravljačkih ovlasti u pravosuđu i biti tek jedan od stotinjak sudaca zagrebačkog Županijskog suda.  S obzirom na to da  Dražen Bošnjaković više nije ministar pravosuđa,   malo je vjerojatno da će sudac Turudić, čak i ako profunckcionira  Visoki kazneni sud, ostati na njegovom čelu.

U  pravosudnim krugovima uvijek  se  povezivalo  Ivana Turudića  i Vladimirom Šeksom  bez čije pomoći sigurno ne bi mogao napraviti ovakvu karijeru.  Zanimljivo je i to da je  Dražen Bošnjaković bio “Šeksov čovjek” pa se nakon  svih ovih promjena može zaključiti da Plenković “čisti” Šeksove  kadrove iz pravosuđa,  što svakako treba pozdraviti.

Foto: Denis Cerić/Hina