“Policijski sat” u Kninu na Dan pobjede: U grad se moglo ući samo s propusnicama

“Policijski sat” u Kninu na Dan pobjede: U grad se moglo ući samo s propusnicama

U Kninu u srijedu ništa nije bilo uobičajeno. Čak su izostale one nesnosne žege koje Knin u ovo doba godine dovedu na glas kao najtopliji grad u Hrvatskoj. Dan pobjede probudio se poluoblačan, zavijen burom te s barikadama na svakom koraku.

Putem do Knina policija je dežurala na više mjesta. Čak je jedna ekipa dežurala ispred kafića Petko u Uzdolju koji je bio zatvoren. Prošlo ljeto se tamo dogodio napad desetak pripadnika Torcide na goste kafića srpske nacionalnosti. Malo dalje Uzdolja, nailazimo na drugu ekipu policajaca koji preusmjeravaju vozila prema selu Biskupija. U Knin se može samo s propusnicama, baš kao i na Kninsku tvrđavu i na glavni trg koji je bio rezerviran za dužnosnike. Branitelji koji su se okupili u velikom broju su bili ogorčeni, javlja Jutarnji list.

– Godine ‘95. mogli smo proći kroz cili Knin i osloboditi ga, a sad za nas nema mjesta, a za Miloševića ima. Navodno zbog korone. Naši kolege policajci, od kojih su mnogi s nama bili u oslobodilačkoj operaciji, dovedeni su u neugodnu situaciju da su s jedne strane barikade, a mi s druge. Nadamo se da se ovo više nikad neće desiti, da se hrvatskim braniteljima zapriječi prolaz na trg u Knin kako bi odali počast svojim palim suborcima i kako bi dostojanstveno proslavili našu pobjedu. Mi ćemo svakako odati počast i zapaliti svijeće na trgu nakon protokola – među braniteljima nailazimo na Mladena Todorića, predsjednika Udruge veterana specijalne policije Batt Split. Mnogobrojni branitelji s amblemima i zastavama svojih postrojbi dijele njegovo mišljenje.

Na svakom koraku čuju se nezadovoljstva zbog postavljenih barikada prema trgu. Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović je čitavo jutro proveo s druge strane ograde, s narodom.

Foto: Mario Strmotić/Hina