Medved prozvao Vučića i njegovu reakciju nazvao žalosnom: Nije želio odgovoriti na pitanje kada će Plenković u Varivode

Medved prozvao Vučića i njegovu reakciju nazvao žalosnom: Nije želio odgovoriti na pitanje kada će Plenković u Varivode

Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved rekao je  da Hrvatska gradi društvo na temeljima pravednosti i tolerancije te istaknuo da svaka gesta pridonosi uspostavi povjerenja vezano uz odlazak na lokalitete stradanja što će, dodao je, biti jasno najavljeno.

Danas se naime pojavila informacija da će predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovati na komemoraciji u Varivodama 28. rujna.

No na upit N1, glasnogovornik Vlade Marko Milić odgovara: “O tome koji će lokalitet stradanja i kada premijer obići te odati počast žrtvama, najavit ćemo na vrijeme.”

Medved je za RTL televiziju istaknuo da će premijer pravodobno najaviti sve svoje posjete demantirajući da postoje konkretni dogovori o posjetu nekoj konkretnoj lokaciji.

“O tome kada će premijer obići koji lokalitet stradanja ili masovnu grobnicu – to će vrlo jasno najaviti”, odgovorio je ministar upitan ide li premijer na komemoraciju u Varivode.

Veliki interes javnosti i u Hrvatskoj i Srbiji izazvao je dolazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin, kao i najavljeni odlazak ministra branitelja Tome Medveda u Grubore. On je poručio kako je namjera Vlade posjetiti sva mjesta gdje su počinjeni zločini i ubijeni civili.

Na području Varivoda, u mjestu Gošiću ubojstva su se dogodila 27. kolovoza 1995. godine kada je ubijeno sedam mještana, a 28. rujna u Varivodama je ubijeno devet mještana, uglavnom starije životne dobi. U tim selima, koja su se nalazila na okupiranim područjima Republike Hrvatske nije bilo ratnih aktivnosti, svi ubijeni su bili civili.

Medved izrazio nadu i u zajednički odlazak u Vukovar

Ministar Medved rekao je i kako su članovi Vlade i do sada obilazili lokalitete pogibije, i od toga nisu radili nikakvu pompu, poručio je da će ih nastavit obilaziti jer to je civilizacijski čin.

“Odati počast civilnim žrtvama, kao što to gotovo svakodnevno činimo i odajem počast našim hrvatskim braniteljima, to je u kontinuitetu politika naše vlade, tako ćemo i nastaviti”, istaknuo je Medved.

Podsjetio je da je ljeto i jesen vrijeme kada se obilazi veliki broj stratišta: Vukoviće, Saborsko, Kostriće, Baćin, Voćin,Ovčaru, Škabrnju…

Ministar je kazao kako će se o svemu dogovarati i s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem, a o nekim se posjetama već najavljivalo.

Rekavši da je u neposrednoj blizini Grubora stradala hrvatska obitelj Čengić 1992. ocijenio je da je “složen taj naš povijesni segment” i da je važno svim žrtvama, na odgovarajući način, odati počast.

“Nastavljamo na taj način, kao što smo i do sada činili. Svaka ta gesta pridonosi uspostavi povjerenja”, rekao je.

Upitan je li realno očekivati da će se ove godine zajedno pokloniti vukovarskim žrtvama, Medved je izrazio uvjerenje da će tako biti, i u Vukovaru i u Škabrnji.

”Vjerujem da će to tako biti. I Vukovar i Škabrnja”, istaknuo je Medved.

Retorika iz Srbije je potpuno neprihvatljiva, moraju se suočiti s istinom

“Mi smo vrlo jasno komunicirali našu politiku, na tom tragu ćemo nastaviti. Hrvatska danas može biti uzor mnogim zemljama u tom pogledu, a poglavito ako govorimo o Srbiji, čija je retorika ovih dana potpuno neprihvatljiva”, ocijenio je.

Komentirao je i retoriku srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića, koji je kazao kako je zajednički odlazak u Knin poniženje za Srbe, ocijenivši ju žalosnom.

”Nažalost, svjedočimo 25 godina istoj retorici. Poziv je Srbima da se suoče sa prošlošću, sa svojom ulogom u realizaciji velikosrpske politike i sa svim zlom koje su počinili 1990-ih, da shvate da je to propalo”, rekao je.

Ministar je poručio da svi trebaju shvatiti da je Hrvatska samostalna, suverena te je realizirala najveći broj strateških ciljeva. “To je naša poruka prema njima – da se okrenu prema budućnosti i suoče se s istinom”, rekao je.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti razgovora s Vučićem, Medved je rekao da je politika Hrvatske jasna i očekuje da će svi, koji trebaju, to i prepoznati te prihvatiti takav pristup i tu razinu dijaloga i tolerancije.

“Hrvatska gradi društvo na temeljima pravednosti, socijalne uključenosti i tolerancije, istine. Na tom tragu ćemo neumorno nastaviti”, zaključio je Medved.

Foto: Mario Strmotić/Hina

Facebook Comments