Tko je Hrvatica iz Berlina koju je papa Franjo imenovao u Vijeće za ekonomiju Svete Stolice?

Tko je Hrvatica iz Berlina koju je papa Franjo imenovao u Vijeće za ekonomiju Svete Stolice?

Nakon objave da ju je papa Franjo imenovao članicom Vijeća za ekonomiju Svete Stolice, Marija Kolak je u izjavi za Informativnu katoličku agenciju izrazila radost zbog odgovornosti koju joj je povjerio Sveti Otac.

„Odlukom Svetog Oca imenovana sam na spomenutu funkciju. To mi je izuzetna i velika čast i radost. Budući da je vjera sastavni dio mog svjetonazora i života, a aktivno sam nastojala živjeti svoju vjeru te sudjelovati u životu naše Hrvatske katoličke misije Berlin, svojim angažmanom na spomenutoj funkciji želim pomoći mojoj Katoličkoj Crkvi u poslovima u kojima sam kompetentna. Vjerujem da ću svojim radom pomoći ugledu i općem dobru Crkve. Radujem se odgovornosti koju mi je povjerio Sveti Otac”, izjavila je za IKA-u Marija Kolak.

Podsjećamo,  Tiskovni ured Svete Stolice objavio je jučer kako je papa Franjo imenovao nove članove Vijeća za ekonomiju, a među njima i Hrvaticu koja živi u Njemačkoj, javlja Bitno.net.Berlina

 

Marija Kolak rođena je u Đakovu 1970. godine, a podrijetlom je iz župe Vinica. Imala je istaknutu karijeru u Berliner Volksbank u kojoj je obnašala različite funkcije. Pohađala je, među ostalim Harvard Business School u Bostonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutačno obnaša dužnost predsjednice Nacionalne udruge Deutsche Volksbanken i Raiffeisenbanken. Udata je i majka je troje djece.

Cijeli je život provela u različitim aktivnostima Hrvatske katoličke misije u Berlinu.

Nakon što je Europsko vijeće prošlog mjeseca donijelo odluku o Višegodišnjem financijskom proračunu i Fondu za pomoć (EU sljedeće generacije), gospođa Kolak je objavila: “EU je pokazala sposobnost djelovanja tijekom krize. To je dobar signal za Europu. Povezivanje isplata za pomoć s reformama u zemljama članicama sada će se još učinkovitije motriti, zahvaljujući ‘štedljivoj petorki’.

To su važni elementi koje smo mi, BVR, također zagovarali. Sada je važno da se pokrenu neophodne reforme u zemljama članicama”. Dakle, gospođa Kolak je oštra zagovornica mišljenja, čiji je ključni branitelj bila Nizozemska. Budućnost ekonomije EU vidi u digitalizaciji, zaštiti okoliša i zdravstvu.