Nakon skandalozne odluke o dodjeli milijuna kuna: Zašto ministrica Obuljen ne želi preuzeti odgovornost

Nakon skandalozne odluke o dodjeli milijuna kuna: Zašto ministrica Obuljen ne želi preuzeti odgovornost

Nedavno smo pisali o sredstvima koje je Ministarstvo kulture dodijelilo udrugama i medijima u sklopu financiranja projekta “Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija”.

Plenkovićeva ministrica Nina Obuljen Koržinek je odgovornost za dodjelu sredstava prebacila na Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva.

No, važno je napomenuti kako upravo Vlada RH (koje je ministrica Obuljen-Koržinek dio) imenuje članove Upravnog odbora Nacionalne zaklade, koja je odlučila o dodjeli sredstava. Naime, u statutu Zaklade stoji: “Članove Upravnog odbora iz članka 5. stavka 4. Zakona o Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva, imenuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Upravnog odbora.”

Dakle, upravo je Plenkovićeva vlada odgovorna za to tko su članovi Zaklade koji su odlučivali o dodjeli sredstava, javlja Narod.hr.

Na čelu zaklade već 17 godina nalazi se Cvjetana Plavša-Matić, magistrica ekonomije koja je na to mjesto ponovno izabrana 2017. za četverogodišnji mandat od 2017.-2021.

Cvjetana Plavša-Matić upraviteljica je Zaklade od njezina osnutka 2003. godine. Imenovana je u vrijeme SDP-ove vlade Ivice Račana te je ostala na toj poziciji za vrijeme svih Vlada od tada, nepunih 17 godina. Inače, o Cvjetani Plavši-Matić malo se zna, osim činjenice da je prije zaposlenja u Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, od 1998. do 2004. radila u Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Podsjetimo, na natječaju je izabrano 13 udruga i portala kojima su dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 15 milijuna kuna, a prema odabranim nositeljima projekata vidljivo je kako je nastavljena SDP-ova praksa u financiranju određenih nevladinih organizacija.

Nakon toga oglasilo se Ministarstvo kulture s tvrdnjom kako su oni samo posredničko tijelo te da je potpis ministrice Nine Obuljen Koržinek isključivo tehnička stvar. Prema navodima Ministarstva, o tome odlučuju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Europski socijalni fond. Ministarstvo je za Večernji list poručilo: “Za provedbu faze procjene kvalitete nadležna je također Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, koja osniva Odbor za odabir projekata (OOP) članovi kojeg ocjenjuju projektne prijave prema kriterijima dodjele koji su objavljeni u točki 6.2 Uputa za prijavitelje.”

Foto: Edvard Šušak/Hina

Facebook Comments