Grmoja otkriva bitne poveznice između platforme Možemo, zaklade Solidarna i Emila Tedeschija

Grmoja otkriva bitne poveznice između platforme Možemo, zaklade Solidarna i Emila Tedeschija

“Nije Tedeschi izravno financirao stranku i kampanju. Mi to nismo ni tvrdili. On je financirao Zakladu ‘Solidarna’ koja ima puno poveznica s platformom Možemo. Također, osoba koja je plaćena u Zakladi da vodi društvene mreže sudjelovala je u kampanji platforme, vodila je društvene mreže za Možemo. Čitav je niz pojedinaca koji su politički su angažirani u Možemo, a koji pomoću zaklade sudjeluju u nekakvim projektima koje je novcem tvrtke, ali i vlastitim novcem financirao Tedeschi. Osim toga, vidjet ćete da su se promidžbene poruke za Možemo ‘vrtile’ na Yammat FM-u preko svake mjere. Mislim da i to treba ispitati”, rekao je Grmoja.

Kako ističe Grmoja, on očekuje da se čelnici platforme Možemo očituju o tim tvrdnjama, piše Direktno.hr.

“Objavio sam to na društvenim mrežama, neka se oni očituju o tome. Ja sam samo načeo tu temu i očekujem da se novinari time pozabave. Ovo samo pokazuje da je riječ o jednoj tajkunskoj ljevici, političkoj platformi koja je financirana od strane jednog tajkuna čija je početna imovina jako sumnjiva. Tedeschi je već u doba Jugoslavije imao dobre veze s partijom. On je svoj kapital dobio otuđivanjem novca za obranu Sinja. Tu se radilo od 1,4 milijuna njemačkih maraka i to nikada nije procesuirano. Volio bih da komentiraju kako je Tedeschi otuđio taj novac”, zaključio je Grmoja.

Činjenica je da su osnivači Zaklade ‘Solidarna’ i danas politički aktivni kao čelnici u platformi Možemo. Na listama koalicije su se na parlamentarnim izborima tako našli osnivači Zaklade Tomislav Tomašević, Vilim Matula , Urša Raukar i drugi. Također, Tedeschi nikada nije osporio da je svojim novcem, ali i novcem Atlantic grupe financirao projekte zaklade. Uvidom u javno objavljene podatke na stranicama zaklade Solidarna može se vidjeti kako je u rujnu 2016. godine s Atlantic grupom potpisan ugovor o donaciji za program ‘Kultura u zajednici’ u iznosu od 50.000 kuna. Također, suradnja se nastavila te je Zakladi odobren nastavak podrške za program “Kultura u zajednici” u 2018. godini u ukupnom iznosu od 100.000. Polovicu iznosa donirala je Atlantic grupa, a drugu polovicu privatno Emil Tedeschi.

Promidžba i na Yammat FM-u

Što se tiče tvrdnji Mosta da je platforma Možemo koristila Yammat FM, radio u vlasničkoj vezi s Tedeschijem, za izbornu promidžbu, financijski izvještaj Zeleno-lijeve koalicije to i potvrđuje.

Koalicija je na izbornu promidžbu potrošila 281.962 kune (koristeći popuste), a tvrtka Initiative d.o.o. bila je zadužena za izbornu promidžbu na određenim radiostanicama, među kojima je i Yammat FM, pa je Initiative d.o.o tako na zeleno-lijevoj koaliciji zaradila nešto više od 112.000 kuna. U izvještaju nije definirano koji udio tog iznosa je otišao na promidžbu na Yammat FM-u.

Podsjećamo, Tedeschi je u vlasničku strukturu Yammat FM-a došao još krajem 2018. godine. Točnije, suvlasnik Yammat FM-a je tvrtka E2E4MUSIK iz Zagreba, tvrtka kći tvrtke Yello d.o.o. Direktor te tvrtke je Tedeschijev menadžer Neven Vranković, a vlasnik je sam Tedeschi.

Škrabalo: Mi se bavimo humanitarnim radom, a ne političkim prepucavanjima

Kontaktirali smo i upraviteljicu Zaklade ‘Solidarna’ Marinu Škarabalo da se očituje o tvrdnjama Nikole Grmoje.

“Sve informacije su na našoj internetskoj stranici. Tu je vidljivo tko su financijeri ‘Solidarne’, tko su osnivači i kojim se programima bavimo. Sve je dostupno i Vaša je odgovornost kako ćete to interpretirati. Očito je da je Zaklada ‘Solidarna’ humanitarna organizacija koja se bavi humanitarnim djelatnostima, zaštitom ljudskih prava i razvojem kulture solidarnosti. Prilično je jasno da ona nije politička organizacija”, rekla je Škrabalo.

Škrabalo demantira sve optužbe te dodaje da je ne zanimaju razlozi zbog kojih se one iznose.

“Neću komentirati te izjave, pitajte one koji daju takve izjave i koji u ovom trenutku imaju potrebu time se baviti. Mene to ne zanima! Ja se bavim trenutno pripremom velike donacije zaštitne opreme za medicinske ambulante i domove umirovljenika, Fondom 5,5 za ljude koji su stradali u potresu, azilantskim obiteljima koje su ostale bez posla, pretučenim ženama koje nam se javljaju svaki dan jer ih se treba negdje smjestiti, a nema mjesta u Hrvatskoj. Time se bavimo, a ne političkim prepucavanjima niti jednog političkog aktera u Hrvatskoj”, zaključila je Škrabalo.