Pavao Miljavac komentirao francuske borbene zrakoplove: Dobri su, ali ima jedan problem

Pavao Miljavac komentirao francuske borbene zrakoplove: Dobri su, ali ima jedan problem

Iz Ministarstva obrane izvijestili su u četvrtak kako će do 5. rujna zaprimati ponude za borbenu eskadrilu, a istaknuli su i da će “Francuska ići s vrlo ozbiljnom ponudom”. O kakvoj je ponudi riječ i koliko je ona dobra za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, za portal Direktno komentirao je nekadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, bivši ministar obrane i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac.

“Ovdje je riječ o sjajnom avionu, međutim, rijetki su u uporabi u svijetu. Problem je u tome što je veoma skup za održavanje i na neki način je ‘isključivo francuski’, nigdje drugdje ne mogu se nabaviti dijelovi za njega. Nabava bi bila sjajna stvar kada bi se mogla obaviti povoljno, ali bismo baratali s nekoliko tehnologija, odnosno američkom, ruskom i francuskom”, rekao je Miljavac.

Komentirao je navode iz Vlade kako “nitko i ne pomišlja na odustajanje od nabave borbenih zrakoplova”.

“Računa se s time da će korona popustiti i da će se gospodarstvo vratiti u normalne kolosijeke. Tada bi postojala realna mogućnost da Hrvatska krene u obnovu borbenog zrakoplovstva.  Moramo očuvati sposobnost zaštite zračnog prostora kako bismo mogli presretati avione u slučaju bilo kakvih terorističkih prijetnji”, rekao je.

U jednoj sezoni više od dvije tisuće aviona preleti preko hrvatskog zračnog prostora, a svaki plati nekoliko stotina eura.

“Uključeni smo u kontrolu zračnog prostora sa saveznicima, a ako jednom izgubimo tu sposobnost, bit će veoma teško vratiti je. Ovdje je riječ o školstvu obuci, instruktorima… Nije stvar samo vremenskog roka u kojem će se avioni nabaviti. Važno je da se donese odluka koju će odobriti Vlada”.

”Smatram da naši susjedi poput Srbije na neki način ‘pokazuju mišiće’, što im je potrebno radi njihove unutarnje političke situacije. Opća ugroza nije realna prijetnja, ipak smo članica NATO-a i bilo kakav napad naišao bi na brz i učinkovit otpor. No, u ugovoru koji smo potpisali s NATO-om stoji da je svaka članica dužna osigurati određenu količinu zaštite”, rekao je Miljavac.