Pukla “ljubav” između Beroša i “generala poslije bitke” Đikića: Miješa se, a nije epidemiolog

Pukla “ljubav” između Beroša i “generala poslije bitke”  Đikića: Miješa se, a nije epidemiolog

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se i na kritiku znanstvenika Ivana Đikića koji je prozvao stožer da je arogantan i da noćni klubovi nisu smjeli raditi.

“Lako je biti general poslije bitke”, rekao je Beroš te istaknuo kako ga cijeni kao vrsnog znanstvenika koji je dao velik doprinos svjetskoj znanosti, ali se čudi što se Đikić miješa u područje koje nije njegova uža specijalnost s obzirom na to da nije epidemiolog već molekularni biolog.

Beroš ističe da takve kritike nisu dobro došle pogotovo zato što je HZJZ “još davno dao preporuke za rad noćnih klubova, i krenuli smo s kontrolama istih, zabranili rad u zatvorenom i ograničili vrijeme rada tih noćnih klubova”.

Na pitanje je li iti jedna odluka stožera bila politička, Beroš odgovara: “Vjerojatno se apostrofirate na iskaz predsjednika Vlade, on je govorio o političkim ciljevima. Legitimo je da vlada ima ciljeve, kao što su očuvanje zdravlja i gospodarskih aktivnosti. Sve odluke koje su donesene imaju svoju epidemiološku konotaciju i okvir. Puno puta smo rekli da je politika prepoznala struku i dala joj prednosti”.

Ministar zdravstva kaže i kako su gužve na testiranjima za koronavirus fenomen star dva dana. “Profesorica Markotić je danas upravo zato pozvala kolegu Capaka i Šostara na razgovor da se dogovore kako će rasporediti pacijente i pokušati smanjiti gužve. To mogu napraviti tako da uravnoteže svoje kapacitete testiranja”, rekao je ministar te dodao kako jedan veliki proizvođač labaratorijske opreme predstavlja test koji je točan i jeftiniji te je već upućeno pismo namjere proizvođača prema Zavodu za zdravstveno osiguranje te je evaluirano i struka je dala potvrdu da je to adekvatan uređaj te se razmišlja o njegovoj promptnoj nabavi.

Foto: Damir Senčar/Hina