Doktor Trampuž iz Berlina objašnjava kako se može otkriti je li otrovan ruski oporbenjak Navalni

Doktor Trampuž iz Berlina objašnjava kako se može otkriti je li otrovan ruski oporbenjak Navalni

Na osnovi simptoma koje je imao Aleksej Navalni možemo reći da se najvjerojatnije radi o trovanju sličnom onome kakvo je prije otprilike dvije godine imao Pjotr Verzilov, drugi ruski oporbenjak koji se zbog sličnog trovanja liječio u bolnici “Charite” u Berlinu.

Ako je Navalni otrovan, najvjerojatnije bi se moglo raditi o neuro-muskularnom otrovu koji dovodi do paralize. Radi li se o trovanju, znat ćemo za dva do tri dana – kazao je ekskluzivno za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. sc. Andrej Trampuž, slovenski liječnik, specijalist infektologije i interne medicine koji već dugi niz godina živi u Berlinu i radi u bolnici “Charite”, u koju je jučer ujutro primljen na liječenje ruski oporbenjak Navalni, javlja Slobodna Dalmacija.

Poseban medicinski zrakoplov koji je prije tri dana odletio u Omsk kako bi Navalnog prevezao u Njemačku na liječenje sletio je jučer ujutro na berlinski aerodrom Tegel, odakle je pacijent prevezen u “Charite”.

– Smješten je na intenzivnom odjelu naše bolnice, još uvijek je u komi, ali u stabilnom je stanju i o njemu će se brinuti najbolji njemački intenzivisti. Pet sati leta iz Omska do Berlina prošlo je u najboljem mogućem redu i nije bilo nikakvih komplikacija.
Od Navalnog su uzeti uzorci krvi i urina i sada će se obaviti sve toksikološke analize kako bismo utvrdili o čemu se radi i je li naš pacijent zaista otrovan, kako to kažu njemu bliske osobe. Da bismo mogli utvrditi je li neki pacijent otrovan, potrebno je da on bude dovezen u našu bolnicu u roku od pet do sedam dana nakon događaja. O njegovu liječenju primarno će brigu voditi anesteziolozi, odnosno liječnici intenzivne medicine, a ako se pojavi nekakva infekcija, o njemu će se skrbiti moj tim liječnika – kazao je dr. Trampuž.

Navalni se nalazi u stanju kome i intubiran je, odnosno na umjetnoj je ventilaciji.

– Ovaj je slučaj vrlo sličan Verzilovom. I on se liječio u “Chariteu” i njemu smo uspjeli spasiti život. U liječenje Navalnog uključeni su anesteziolozi, toksikolozi, internisti i intenzivisti. Ako njegovi unutarnji organi nisu oštećeni i ako ne počnu otkazivati, prvenstveno mislim na jetru, Navalni ima dobre izglede za preživljavanje. No ako organi počnu otkazivati, njegovo se stanje dodatno komplicira i liječenje postaje vrlo neizvjesno.

Navalnom se u jednoj minuti promijenio život. Osjetio je veliku bol i potom je pao u komatozno stanje – govori dr. Trampuž.
Kako su prenijeli svjetski mediji, ruski su liječnici rekli kako se kod Navalnog pojavio “disbalans glukoze u krvi, koji je možda posljedica naglog pada razine šećera u krvi”.

– To je glupost, to nije bolest, nego samo simptom ako netko ima dijabetes. Ako glukoza u krvi padne, osoba doživi šok, no Navalni nema dijabetes i njegove vrijednosti glukoze su dobre. U ovom trenutku ne znamo što su sve kolege u Omsku radili, tako da ne možemo sve točno znati, morat ćemo dobro proći sve faze njihova liječenja, odnosno pokušati rekonstruirati sve ono što su oni radili. Ipak, moram reći da su dobro reagirali i odmah su ga intubirali – kaže dalje dr. Trampuž.

Foto: Privatni album