Zastupnica Vidović Krišto kritizira HRT i ravnatelja Bačića: O logorašima ništa, a Milanoviću i Berošu 90 sekundi

Zastupnica Vidović Krišto kritizira HRT i ravnatelja Bačića: O logorašima ništa, a Milanoviću i Berošu  90 sekundi

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto objavila je na svom Facebook  profilu pismo  koje je  poslala vodstvu HRT-a. U pismu oštro  kritizira uređivačku politiku HRT-a  te ističe da se nacionalna televizija pretvorila u  običnu stranačku propagandnu mašineriju.  Pismo  Zastupnice Vidović Krišto prenosimo u cijelosti.

” n/r Glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića
Glavni ravnatelju Hrvatske radiotelevizije,
Dana 14. kolovoza u Hrvatskoj se spominjemo Dana logoraša srpskih koncentracijskih logora. Kao što je poznato na taj dan 1992. iz Republike Srbije pušteno je na slobodu 714 logoraša srpskih koncentracijskih logora – hrvatskih dragovoljaca, branitelja i civila. Razina kojom ste vi, Hrvatska radiotelevizija, popratili ovaj događaj sramotna je i protucivilizacijska.
14. kolovoza 2020. u središnjem Dnevniku HRT-a niste objavili ni vijest o ovom događaju. Prešutjeli ste u potpunosti i spominjanje ovog događaja toga dana u Nemetinu, mjestu gdje je 14. kolovoza 1992. na slobodu pušten najveći broj hrvatskih logoraša srpskih koncentracijskih logora.
U Nemetinu su ove godine na taj dan, među ostalim, bili i potpredsjednik Hrvatskog sabora, te još pet saborskih zastupnika od kojih i jedini hrvatski saborski zastupnik u aktualnom sazivu Sabora koji je bio logoraš srpskih koncentracijskih logora i koji je upravu u Nemetinu 1992. pušten na slobodu – Stipo Mlinarić Ćipe.
U središnjem Dnevniku, koji je toga dana trajao 37 minuta, niste pronašli mjesto za ovu vijest. Urednička procjena? U tom istom Dnevniku ste zato, u duhu partijske a ne javne televizije, posvetili minutu i 30 sekundi javljanju s Jelse u kojem su hrvatski državljani od urednika Dnevnika i novinarke na terenu u povodu Dana općine Jelsa (?) doznali kako su u ovo mjesto od 3.691 stanovnika došli, citiram, “posebni izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Vili Beroš, rođeni Jelšanin” i, citiram, “Zoran Milanović koji tradicionalno ljetuje na otoku Hvaru” (?).
Osim što je s moralnog aspekta neprihvatljivo, HRT je elementarno kršio zakon, jer kao što znamo prema Zakonu o HRT-u čl. 5, čl. 6, čl. 7, javni mediji dužni su medijski izvještavati o svim relevantnim događajima u Hrvatskoj:
čl. 5: “HRT u svojim programima mora zadovoljiti interese javnosti na državnoj (…) razini.”
čl. 6, (1): “U ostvarivanju programa, HRT je dužan: – promicati nacionalne interese, pridonositi poštivanju i promicanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, domoljublju”
čl. 7, (1): “HRT je dužan: – trajno, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informirati javnost o činjenicama, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa”
Ovdje Vas podsjećam da je Republika Srbija u ratnoj vojnoj agresiji na Hrvatsku jedno vrijeme držala okupiranim hrvatski teritorij, pritom vršila etničko čišćenje te sustavne ratne zločine. To je presudio i međunarodni sud u den Haagu, u obrazloženju presude po hrvatskoj tužbi za genocid protiv Republike Srbije.
U toj agresiji iz Hrvatske je u Republiku Srbiju odvedeno oko 7000 hrvatskih državljana koji su na zvjerski način mučeni, a mnogi su i umoreni pri tim zvjerskim mučenjima. O brutalnosti tih srpskih logora postoje naravno izvješća međunarodnog Crvenog križa, povjerenika UN-a za ljudska prava, itd.
Žalosno je da vas kao javni medij, koji financiraju hrvatski porezni obveznici, moram podsjećati na ove činjenice.
Međutim, isto tako vas upozoravam da svojim postupanjem planski i sistematski kršite navedeni zakon, te time snosite osobnu odgovornost, jer patnju logoraša, patnju njihovih obitelji, patnju silovanih žena vi nemate pravo prešućivati i omalovažavati.
U ime svih žrtava srpske, crnogorske i agresije JNA zahtijevam od HRT-a pridržavanje zakona te izvršavanje svojih javnih obveza”, ističe u pismu karolina Vidović Krišto.