Liječnici zgroženi ponašanjem Beroša i Zadravec: U uređenim zemljama bili bi udaljeni iz svih javnih funkcija

Liječnici zgroženi ponašanjem Beroša i Zadravec: U uređenim zemljama bili bi udaljeni iz svih javnih funkcija

Hrvatska udruga bolničkih liječnika komentirala  je  razgovor  doktorice Dijane Zadravec i ministra Vilija Beroša o izboru ravnatelja KBC Sestre milosrdnice. Razgovor ocjenjuju sramotnim i upozoravaju da politika  potpuno kadrovira u zdravstvu. Priopćenje HUBOL-a prenosimo u cijelosti.

“Ako smo ikad gajili iluzije da  politika možda ne drži baš sve konce u svojim rukama, danas smo se uvjerili da smo bili u teškoj zabludi. Politika drži ama baš sve konce u svojim rukama, osobito kad se radi o upravljačkim pozicijama u javnom sektoru, zdravstvu pogotovo.
Danas smo, na veliku žalost i sramotu svih djelatnika KBC Sestre milosrdnice, mogli čuti prijeizborni politički razgovor između aktualnog  i tadašnjeg ministra zdravstva i predstojnice Zavoda za radiologiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, kandidatkinje u tadašnjem natječaju za ravnatelja/icu. U krajnje neugodnom, za dvoje visokih intelektualaca neprimjerenom i na trenutke ponižavajućem razgovoru, čuli smo prijetnje, prikrivene ucjene, nadvikivanja… kao u jeftinom, trećerazrednom filmu. U nekim drugim uređenim zemljama u kojima se poštuju visoki etički standardi, ovakav sadržaj i način komunikacije bio bi javno osuđen, a akteri(ca) sramotnog dijaloga ucjene i prijetnji udaljena iz svih bitnih javnih i ostalih društvenih funkcija. I time bi dosegnuli tek civilizacijski minimum suvremenog društva.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika od svog osnutka upozorava na neodgodivu potrebu promjene načina kadroviranja u javnom zdravstvu. Izbor ravnatelja jednog KBC-a ne može i ne smije biti predmet političkih prepucavanja, ucjena i prijetnji. Izbori ravnatelja zdravstvenih ustanova moraju biti transparentni  i temeljeni na stručnim i organizacijskim sposobnostima kandidata, u cijelosti i isključivo bez utjecaja političkog kadroviranja.
Kad dođemo do te razine, uvjereni smo da će zdravstveni sustav konačno biti uspješno reformiran. Do tada- teško”, ističu u HUBOL-u.

Foto: Damir Senčar/Hina