Penava optužio HDZ i SDSS da rade cirkus: Zašto Medved nije došao na mirni prosvjed u Vukovar?

Penava optužio HDZ i SDSS da rade cirkus: Zašto Medved nije došao na mirni prosvjed u Vukovar?

Sva događanja tijekom obilježavanja obljetnice Oluje u Kninu i potom ovotjedne obljetnice ratnog zločina u Gruborima budno se prate u Vukovaru jer mnogi smatraju da će upravo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga biti mjesto gdje će se nastaviti pomirba Hrvata i Srba koju vode HDZ i SDSS. Komentirajući komemoraciju u Gruborima, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kaže kako na sve to gleda dvojako, piše Večernji list.

– S jedne strane svakako da svim civilnim žrtvama treba odati počast i da Hrvatska ima odgovornost prema svakoj nevinoj žrtvi. To je civilizacijski i na zakonodavstvu je da riješi što treba. Međutim, politički gledano, ovo je obična predstava i cirkus zbog velike koalicije HDZ-a i SDSS-a. Na tome tragu su oni zajedno, kao i predsjednik države Zoran Milanović – rekao je Penava. Dodao je kako je Milorad Pupovac predsjedavao saborskim Odborom za ljudska prava i da za mnogo teže stvari nije poduzeo ništa. Spomenuo je i ministra Tomu Medveda koji se nije pojavio na mirnom prosvjedu u Vukovaru i ništa nije napravio za procesuiranje ratnih zločina.

Ipak, vrhunac mu je, kako je rekao, dolazak izaslanika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jer smatra da sve to vodi prema podjeli krivnje. Njegov zamjenik Marijan Pavliček, koji je i predsjednik Hrvatske konzervativne stranke, kaže kako nije sporno odati počast stradalima, ali i da se ne priča o uzroku koji je doveo do Domovinskog rata. – Stavljen je naglasak isključivo na žrtvu, dok se sve drugo ostavlja po strani. Opet je Milorad Pupovac, po tko zna koji put, matirao “našu” političku elitu jer više nitko ne spominje tko i što je uzrok svog zla koje je zadesilo Hrvatsku devedesetih godina, već se samo govori o žrtvama. Nažalost, u svakom ratu je žrtava bilo, i to s obje strane. No uvijek, otkako je ljudskog roda, pobjednici su pisali povijest – rekao je Pavliček.

Foto: Hina