Plenković o Milanovićevom izletu u Albaniju: A možda je to bio ljetni, prijateljski, gotovo obiteljski susret

Plenković o Milanovićevom izletu u Albaniju: A možda je to bio ljetni, prijateljski, gotovo obiteljski susret

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a komentirao izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da je “Plenković pred desetak svjedoka u Kninu čuo” da ide u Albaniju.

“Predsjednik očito ima neki problem”, započeo je Plenković odgovor na pitanje novinara, “A svaki put kad ima neki problem, traži neku slamsku spasa, pa se počinje baviti drugim dužnosnicima. Tako je spominjao bivšu predsjednicu, spominjao je, citiram, ‘neki stranački dernek u Finskoj”, javlja N1.

Plenković je rekao da će “ponoviti o čemu se radi”:

“Ja sam u Finsku otišao na, mislim, manje od 24 sata, između užeg kabineta i sjednice Vlade, u studenom, uz najavu, uz sastanak s finskim premijerom, uz press konferenciju s finskim premijerom koja stoji na webu Vlade, koji nije član EPP-a i potom ostao na Kongresu europske pučke stranke, na kojem sam govorio, ne samo kao predsjednik HDZ-a, nego i kao predsjednik Vlade Hrvatske, uz predsjednike i šefove drugih država.”

Za korištenje riječi “dernek” Andrej Plenković je rekao da je to “krajnje nepristojno, neprimjereno, bezobrazno ako hoćete”.

“To što je on meni s nogu spomenuo, čak ne znam je li to bilo u Sinju ili u Kninu… Dakle, ako s nogu kažete, gdje ćeš, idem na Hvar, gdje ćeš ti, idem u Rijeku, dobro, idem u Albaniju, OK. To nije nikakva notifikacija nekakvog službenog posjeta, to nije nikakva konzultacija o vanjskopolitičkim temama, to nije nikakvo sukreiranje vanjske politike”, opisivao je Plenković razgovor koji je spomenuo Milanović.

“Čovjek kaže: ‘Idem u Albaniju kod Edija Rame.’ Ja kažem: ‘OK.’ I točka. I što sad? To ne znači da je on tamo išao u državni posjet, što može biti jedan žanr posjeta. Može to biti službeni posjet, što je drugi žanr posjeta, može biti radni posjet, treći žanr posjeta. A može biti ljetni, prijateljski, gotovo obiteljski susret. To je njegov problem. Neka se on bavi svojim problemom, a neka druge pusti na miru”, govorio je dalje Plenković.

Novinari su ga potom pitali kako će, dakle, nakon svega toga, odgovoriti ako bi ga Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pitalo je li ga predsjednik službeno obavijestio o posjetu Albaniji.

“Nema službene obavijesti. Službena obavijest je: ‘Ja idem kod Edija Rame…’ Pa neka tumači što je radio tamo”, odgovorio je premijer i dodao:

“Mene uopće ne zanima je li on tamo išao u državni, radni, službeni ili prijateljski prijatelj svom prijatelju. On ima pravo ići kamo god hoće. Neka on vama tumači gdje je bio i što je radio.”

Osim toga, puno kraće, Andrej Plenković je novinarima odgovarao i na druga pitanja. Tako je rekao da je njegova Vlada uoči drugog čitanja Zakona o obnovi Zagreba “otvorena za sugestije, amandmane”, te da će nastojati da se taj zakon usvoji “konsenzusom što većeg broja stranaka” u Saboru.

Na pitanje o pisanju jednog tjednika je li istina da ga je Josipa Rimac SMS-om tražila uslugu, osobno, Plenković je odgovorio:
“Ne. Slala mi je poruke, to je točno, ali nikakvih usluga, ne.”

Za navodnih pet ministara koji se navode u tom kontekstu rekao je:

“Ne znam. Ne znam niti je li to istina. Nemam uvid u postupak… DORH, USKOK, PNUSKOK su neovisni. Mi podržavamo njihov rad, neka istraže temeljito, tko bude proglašen odgovornim, odgovarat će za to što je napravio, a mi ćemo pokrenuti političke poteze.”

Prije nego što je ušao u zgradu na sastanak Predsjedništva HDZ-a, još jednom se osvrnuo na predsjednika Zorana Milanovića:

“Drugi put kad ide u Tač, isto neka ne spominje mene i moju obitelj. Neka se bavi sobom.”

Foto: Damir Senčar/Hina