Je li odlazak u školu rizičan za djecu: Evo što je pokazalo jedno istraživanje

Je li odlazak u školu rizičan za djecu: Evo što je pokazalo jedno istraživanje

Nova školska godina u Hrvatskoj počinje 7. rujna, a još uvijek se raspravlja je li u jeku epidemije koronavirusa sigurno za djecu i nastavnike dolaziti u školu.

Novo istraživanje provedeno u 131 školi pokazuje kako odlazak u osnovnu školu za djecu i osoblje ne predstavlja veći rizik zaraze koronavirusom od ostajanja kod kuće.

Učenici i nastavnici testirani su na antitijela kako bi se utvrdilo tko je već imao virus, a u obje skupine pronađena je slična razina antitijela. No, treba napomenuti da je ovo istraživanje provedeno nad 12 000 osoba u Engleskoj u lipnju i početkom srpnja, kada nije bilo puno slučajeva zaraze, prenosi BBC.

Stručnjaci kažu da je potrebno više studija kada sva djeca pohađaju školu, prenosi N1.

Tijekom studije učenici i osoblje testirani su tijekom posljednjih šest tjedana ljetnog roka, a od tada su se milijuni djece širom Velike Britanije vratili u učionicu. Nastava je nastavljena u Engleskoj i Walesu od nedavno, a škole u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj ponovno su otvorene prošlog mjeseca.

Djeca se u školama sada trebaju pridržavati novih pravila. Govori im se da ostanu u “mjehurićima”, da se fizički distanciraju te da održavaju osobnu higijenu.

Znanstvenici iz Engleskog javnog zdravstva, koji su vodili studiju, otkrili su da su samo tri osobe (jedno dijete i dvoje osoblja) bile pozitivne na virus – 0,02 posto od ukupnog broja čiji su uzorci uzeti.

Nije bilo dokaza da je bilo koja od ove tri osobe prenijela virus na druge s kojima su živjele ili s kojima su radile. To odražava prethodna istraživanja PHE-a koja pokazuju mali broj slučajeva i izbijanja u školama.

Razina antitijela

U zasebnom uzorku od 2.100 članova osoblja i djece koja su testirana na antitijela utvrđeno je da je 10,6 posto učenika i 12,7 posto osoblja prethodno imalo koronavirus. To može sugerirati da djeca imaju veću vjerojatnost da budu zaražena, umjesto da su manje podložna bolesti.

No, budući da se otkriva tako malo pozitivnih slučajeva u djece, to potvrđuje prethodna istraživanja da će vjerojatno imati blage simptome ili ih uopće nema.

Studija je otkrila da djeca i osoblje koje su češće pohađali školu vjerojatnije neće imati pozitivan test na antitijela od onih koji nisu pohađali školu ili su rjeđe išli.

To bi moglo ukazivati na to da razina zaraženosti u školama jednostavno odražava razinu virusa u zajednicama u kojima ljudi žive.

Srednje škole nisu bile obuhvaćene istraživanjem, pa se ne mogu donositi zaključci o starijoj djeci.

“Ovo je najveće istraživanje ove vrste u zemlji i sugerira da pohađanje predškole i osnovne škole ne donosi dodatni rizik ni za osoblje ni za učenike. Iako su ovi rezultati preliminarni, trebali bi biti vrlo umirujući za roditelje koji su možda zabrinuti zbog povratka svoje djece u školu”, rekao je dr. Shamez Ladhani, savjetnik epidemiolog.

Foto: Dario Grzelj/Hina