Tony Cetinski glavna zvijezda Festivala slobode: Ako sam kriv, kriv sam samo pred dragim Bogom

Tony Cetinski glavna zvijezda Festivala slobode: Ako sam kriv, kriv sam samo pred dragim Bogom

U 17 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića započeo je skup Festival slobode, koji organizira Inicijativa Prava i slobode. Iako organizatori nisu htjeli govoriti o tome koliko na glavnom zagrebačkom trgu očekuju ljudi, organiziran je i prijevoz autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke, Istre i ukupno 20 gradova Hrvatske, koji su jutros krenuli prema Zagrebu.

“Korona postoji od 2002. godine”, “Korona nije istina”, “Ja se bavim medicinom(meditacijom) i znam da korona ne postoji”, “Lažu nas i obmanjuju”, “Osjećam se da sam svaki dan Alisa u zemlji čudesa” samo su neke od izjava koje su se ubrzo mogle čuti na zagrebačkom glavnom trgu.

Glazbu pušta Tony Cetinski koji svako malo uzvikuje parole poput: “Sami se zauzimamo za sebe”, “Mi smo budni”, “Lijepo vas je vidjeti u tolikom broju”, “Samo pozitiva!”, a okupljeni nose transparente s porukama: “Skini masku, ugasi TV, živi punim plućima”, “Covid je laž, nismo svi covidioti”, “Bolje grob nego rob”, “Roditelji i djeca su nerazdvojni”,  “Slobodan život je naša moć”…

U jednom trenutku poručio je: “Ako sam kriv, kriv sam samo pred dragim Bogom”.

“Sami se zauzimamo za sebe. Da imamo normalnu školu. Znate koja je naša najveća snaga. Ljubav. Samo ljubav. Dišimo punim plućima. Zajedništvo je naša moć”, zaurlao je Cetinski, nakon čega je pak izvuknuo; “Neki portali su pisali da smo urlikali ispred staračkih domova, a samo smo došli uveseliti starije i znamo koje portale više nećemo pratiti”.

Program je počeo Gundulićevim stigovima Himne slobode, a onda se okupljenima obratila Anita Šupe: “Pritisak koji osjećate mjesecima osjećamo i mi, čuli smo vas da vam je dosta jer i nama je dosta. Čuli smo svijet i Europu, vidjeli smo Berlin, London, Dublin, svima je dosta i zato smo se okupili danas ovdje s istim ciljem da poručimo da je dosta!”

Ona se osvrnula i na mjere rekavši da one nemaju zdravstvene ni ljudske podloge.

“Ograničavali su nam slobodu disanja i kretanja, uskraćenom nam je pravo na pravovremenu medicinsku pomoć a time je mnogima ugroženo zdravlje i život. Uskraćeno nam je pravo na rad, cijele grupe su ostale bez posla i bez prihode, zatvorene su firme i tisuće su ostale bez posla. Roditeljima je zabranjeno boraviti sa svojom bolesnom djecom u bolnicama, stariji su zatvoreni kao u kavezu u domovima”, poručila je Šupe.

Također je rekla da nema osobe kojoj se život nije promijenio: “Zato je i nastala ova građanska inicijativa. I nećemo odustati od naših temeljnih prava. Pozivamo vas da zaboravimo ono što nas razdvaja nego se sjetimo onoga što nas spaja – pravo na slobodu izbora i pravo na slobodu mišljenja i govora i pravo na istinite informacije koje su nam uskraćene”, poručila je.

Policijska uprava zagrebačka za Hinu je potvrdila da je zaprimila prijavu javnog okupljanja pod nazivom Festival slobode.

Sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, a temeljem sigurnosne prosudbe, policija će s dovoljnim brojem policijskih službenika poduzeti potrebne mjere i radnje s ciljem sigurnog odvijanja ovog javnog okupljanja.

Prosvjed su došli podržati saborski zastupnici Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović, Stipo Mlinarić i Karolina Vidović Krišto

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izjavio je u petak da su organizatori prosvjeda obećali i obvezali se da će se držati svih epidemioloških mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).  Tamo će biti prisutni i pripadnici inspekcije civilne zaštite, znači svi oni koji će upozoravati ako se netko ne pridržava mjera.

“Festival je nastao kao odgovor na aktualna zbivanja u proteklih nekoliko mjeseci, odnosno od trenutka pojave bolesti COVID-19, tijekom kojih smo svjedočili nametanju presedanskih mjera kojima su se građanima ograničila temeljna prava i slobode. Cilj festivala je založiti se za očuvanje tekovina demokratskog društva u kojemu se ne može tolerirati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umjesto preispitivanja.