Ovršeni predstavili ministru Malenici plan izlaska iz dužničkog ropstva: Ima li nade za njih?

Ovršeni predstavili ministru Malenici plan izlaska iz dužničkog ropstva: Ima li nade za njih?

Svatko sa svojim problemom. I u ime svih blokiranih. Tako su ovršeni stigli na hitni prijem kod ministra Malenice, jer 18.10. je pred vratima. Ovrhe kucaju na vrata.

“Ja sam blokirana još od 2012. kad mi je gospodin Hanžeković poslao blokadu kad je dijete krenulo u školu jer inkasator nije dolazio naplaćivati TV, novac je bio sa strane, ali pošto je djetetu trebalo pribor kupiti, novac je otišao na to, došlo je da ovrhu treba platiti, ja nisam imala tisuću i nešto kuna i od tada sam blokirana”, rekla je Mirjana Spajić, tajnica Udruge Ovršni, javlja RTL.

Kako bi izbavili narod iz, kako kažu, ovršnog ropstva ministru i njegovom timu predstavili su svoje mjere: moratorij na ovrhe do 31.12. kao i u gospodarstvu, ali i da se donese odluka o otplativosti duga u visini deset posto od ukupne neto plaće. Moratorij na prodaju duga trećim stranama, ali i izradu potpuno novog Ovršnog zakona u čijoj bi izradi sudjelovali i oni.

Nakon sastanka nisu krili nade koje polažu u novog ministra.

“Ovo su naši novi prijedlozi, mislim da su ih dobro prihvatili, naravno par dana im treba radi konzultacija s ministarstvom financija, finom i pretpostavljam s premijerom”, kazao je Danijel Galović, predsjednik Udruge Ovršni.

Ministru su, kažu, nekoliko puta i ponovili kako ne bježe od svog duga. Ali da nije fer da im se oduzima tri četvrtine duga od plaće.

“Na 5000 kuna koje netko dobije neto, nije svejedno da li će čoveku ostati 4500 kuna ili 3600 kuna”, poručio je Galović.

“Prvi puta ćete čuti, mi tvrdimo da je dug otplativ, ali novim odnosom vjerovnika i dužnika”, izjavio je Radovan Preložnjak, potpredsjednik Udruge Ovršni.

Kako bi se delikatna situacija ovršenih riješila na što bezbolniji način, u Ministarstvu pravosuđa jutros su bili i predstavnici javnih bilježnika koji svoje prijedloge još kriju.

“O tome još ne možemo davat nikakve konkretne izjave, ali da se sukcesivno otprema taj broj ovrha koje su zaprimljene u javnobilježničkim uredima”, rekla je Zvjezdana Rauš Klier, predsjednica Javnobilježničke komore.

Hoće li to biti na rate i kako će na kraju izgledati otplata, još se model nije osmislio. Na prijedlog ovršenih Ministarstvo bi se trebalo očitovati kroz nekoliko dana.

Foto: Damir Senčar/Hina