Milanović otkrio u Berlinu: Čuo sam da je Vlada odlučila primiti određeni broj migranata

Milanović  otkrio u Berlinu: Čuo sam da je Vlada odlučila  primiti određeni broj migranata

Drugog dana posjeta Njemačkoj, hrvatski predsjednik Zoran Milanović sastao se s, između ostalih, s njemačkim kolegom Walterom Frankom Steinmeierom.

Komentirajući izbjegličku krizu hrvatski predsjednik je rekao: “Čuo sam da je Hrvatska vlada odlučila primiti određen broj prognanika, podržavam to, to bih i sam napravio da sam u toj situaciji”, rekao je Milanović podsjećajući na razdoblje iz 2015. kad neke zemlje nisu htjele pustiti prognanike da samo prođu kroz zemlju: “Tih godina se sjećam s određenom dozom stida. Mađarska se sigurno neće pridružiti toj inicijativi dok god je tamo Orban, oni su gradili bodljikavu živcu na granici iako nitko nije imao namjeru ostati u Mađarskoj. Orban je tad imao ulogu zaštitnika kršćanstva iako ga država to nije tražila. To se neće promijeniti. Austrijska politika se nešto promijenila, ali sad je lakše. Sad nema stvarne ugroze, pitanje je kako bi se ponašali da je situacija kao 2015.”

Na pitanje kako bi trebala izgledati zajednička politika, Milanović je rekao: “Nije realno očekivati da ikad bude zajednička politika kad su u pitanju prognanici. EU to nije predvidjela i kad se dogodila velika kriza 2015., radilo se o pokazivanju solidarnosti među nama jer su neke države bile izloženije – to su Njemačka, Švedska, Španjolska i Italija. I tu nije bilo solidarnosti. Dio EU je pokazao uskogrudnost.

Danas se radi o ljudskoj solidarnosti s migrantima koji su u opožarenom kampu u Grčkoj. Velikog vala migranata koji ulaze u Europu više nema i neće ga biti jer su sagrađene fizičke barijere i nemoguće je da te obitelji dođu do Sjeverne Makedonije, a kamoli Njemačke.

No, ne postoji stvarno pravo da oni dođu, ali smo to na ljudskim osnovama tolerirali dok su neki gradili bodljikave žice. Postoji nešto što se zove kultura srca i to se ne može kupiti na sniženju. Europa više neće doživjeti onu vrstu migracijskog vala jer se fizički zaštitila i to pravo da milijun ljudi uđe u EU, ne postoji.”

Facebook Comments