Tete u vrtićima na rubu snaga: Hoće li u štrajk?

Tete u vrtićima na rubu snaga: Hoće li u štrajk?

Epidemiološke upute i pravila u dječjim vrtićima ne funkcioniraju i djelatnike dovode na granicu fizičke i psihičke iscrpljenosti, upozorili su iz Sindikata.

Traže prilagodbu mjera u vrtićima, kao i dodatna zapošljavanja. Rješenje će, kažu, čekati najkasnije do ponedjeljka.

Nema spajanja ni miješanja skupina pa tako ni zajedničkih dežurstava, odgojitelji su cijelo vrijeme samo sa svojom skupinom djece. Odgojiteljica Ljerka u vrtiću radi 36 godina i kaže s novim pravilima nije lako, javlja RTL.

“Prvo distanciranje djece, svi dežuramo svatko u svojoj skupini, ali je nemoguće to izvesti kada boravimo na zraku”, kazala je odgojiteljica u vrtiću Ljerka Tijeglić.

Posebno teško je, upozoravaju, u grupama s puno djece i u slučajevima kada spremačice ne smiju ulaziti u prostore dok u njima borave djeca. Odgojiteljica tada preuzima i njihov dio posla, od pospremanja nakon obroka do postavljanja ležaja.

“Kolegice koje rade u jaslicama imaju i po 19 djece, od kojih je 6 na odvikavanju od pelena, određeni broj na adaptaciji, to su djeca koja ne jedu samostalno. Možete si predočiti kako izgleda ručak sa 19 djece od 1 i pol do 2 godine”, rekla je odgojiteljica u vrtiću Martina Skoko.

Zato traže da se spremačicama dopusti ulazak u prostorije s djecom, da odgojitelji dežuraju u barem dvije skupine, ali i dodatna zapošljavanja. Upozoravaju da je zbog epidemije velik broj zaposlenih u vrtićima u samoizolaciji, a bolovanja bi moglo biti još više jer slijedi i sezona gripe.

“Osnivači svih predškolskih ustanova neka dodatno zaposle određeni broj ljudi odgojiteljica, čistačica i svih potrebnih kako bi se mjere mogle provesti kako su i propisane”, kazao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Svoje zahtjeve uputili su Nacionalnom stožeru i Ministarstvu znanosti i obrazovanja od kojih traže hitno rješenje.

“Ukoliko do toga ne dođe zatražit ću svakog radnika u vrtićima da prekine rad jer to je njegovo pravo, jer ako poslodavac koji ima obvezu osigurati sigurnost i zaštitu zdravlja radnika to nije napravio i nije se obratio epidemiolozima, Stožerima civilne zaštite, osnivaču, onda ne mogu dopustiti da se izrabljivanje nastavi”, kazala je predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske Božica Žilić.

Iz Ministarstva poručuju: ministar je s ravnateljima vrtića i osnivačima već održao sastanak, a za zajednička dežurstva nude rješenje.

“U preporukama koje smo napisali, baš kao i za produženi boravak u školama, moguće je postaviti pregrade u većim prostorijama, skupine da budu odvojene, a odgojitelj da vidi što djeca rade”, rekla je Zdenka Čukelj iz Sektora za predškolski  odgoj i obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja.

Sindikati odgovor očekuju do ponedjeljka za kada su najavili da će o svojim zahtjevima govoriti ispred Ministarstva.

Foto: Hina