Doktor Dražen Grgić sreo je krijumčare kokaina na Karibima: Evo njegovih dojmova

Doktor Dražen Grgić sreo je krijumčare kokaina na Karibima: Evo njegovih dojmova

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova pohvalilo se u subotu da je u akciji kodnog naziva ‘Falkuša’, koja je provedena temeljem informacija koje je dobila naša policija, na Kanarskom otočju provedena akcija u kojoj su uhićena tri državljanina Hrvatske te je zaplijenjena gotovo jedna tona kokaina koja u uličnoj prodaji vrijedi preko 40 milijuna eura.

Doznajemo da su španjolski policajci uhitili trojicu muškaraca iz Šibenika, a radi se o Zoltanu K. (42), Marku M. B. (27) i Filipu S. (24) koji su se nalazili na 15-metarskoj jedrilici “Majic” koja je plovila pod hrvatskom zastavom.

Zanimljivo je da se s njima, očito ne sluteći pravi razlog, na Karibima susreo i ugledni oftamolog šibenskih korijena dr. Dražen Grgić koji je mjesecima sam jedrilicom Sveti Mihovil plovio Sredozemljem i Atlantikom iz humanitarnih razloga odosno kako bi prikupio sredstva za pomoć stotinama djece bez adekvatne roditeljske skrbi, piše Slobodna Dalmacija.

Dr. Grgić je krajem travnja ove godine na svom “Facebook” profilu objavio i kratki video s šibenskom trojkom uz tekst: “Pozdrav, evo šibenska ekipa Zoltan, Marko, Filip i moja malenkost na Karibima, LeMarin Martinique. Čekaju se još neki djelovi opreme i s prvom povoljnom prognozom natrag!”

– Točno je da sam se upoznao s njima i da sam proveo neko vrime u njihovom društvu, to je bio ožujak, vrijeme korone i sve su luke bile zatvorene. Ovo što mi govorite, da su uhićeni sa toliko droge mi je stvarno veliki šok! Točno je da su bili na toj jedrilici “Majic” i da je registrirana u Hrvatskoj odnosno u Dubrovniku kao nautičkoj luci. Zoltan mi je tada tekao da su oni u transferu broda za prodaju odnosno da su trebali prodati brod na Martiniku, ali da je kupac odustao pa da se sad vraćaju natrag u Hrvatsku. Kad malo bolje razmislim sad, Zoltan mi je djelovao nekako “kombinatorski”, a stvarno mi je ža te dice, Filipa i Marka. Oni su jako mladi i mislin da ih je on jako dobro obradija i odradija da oni nisu imali pojma u šta se stvarno upuštaju. Dok smo još bili u kontaktu, rekao mi je da ga je vjetar bacio južnije od uboičajene rute, na Kanare, ispričao nam je u subotu dr. Grgić kad smo ga nazvali da ga pitamo za komentar.

Prema podacima na stranicama koje prate plovila i njihova kretanja, zadnja registrirana pozicija jedrilice “Majic” je zabilježena prije dvadeset šest dana na zapadu Afrike. Baš tamo gdje su, po MUP-u, krijumčari ukrcali svoj milijune eura vrijedan teret.

U hrvatskom registru brodova stoji da je vlasnik te jedrilice, građene 2011. godine u Francuskoj, izvjesni anesteziolog Iain Hugh N. G. iz Južnoafričke republike odnosno predgrađa Randburga, područja smještenog blizu granice s Johannesburgom. Navodi se još i da je jedrilica duga nešto manje od 15 metara, široka 4.25 metara i visoka gotovo dva metra. Kao luka upisa navodi se Dubrovnik.

MUP je dalje još izvijestio da je kokain bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

– Koordinirano s uhićenjem i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policajci su 11. rujna na šibensko-kninskom području pretražili više doma i drugih prostora kod više osoba povezanih sa uhićenicima i tom prilikom oduzeli više računala, mobitela i drugih predmeta. Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja, a s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti – izvijestili su iz MUP-a.

Foto: Facebook