Ustavni sud na liniji HDZ-a. Donio je odluke koje su idealne za Andreja Plenkovića

Ustavni sud na liniji HDZ-a. Donio je odluke koje su idealne za Andreja Plenkovića

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da su zakoni koje je o ovlastima Stožera civilne zaštite donio Hrvatski sabor u skladu s Ustavom te da je zakonita većina odluka Stožera donesenih zbog epidemije koronavirusa.

Na sjednici koja je iza zatvorenih vrata održana u ponedjeljak Ustavni sud nije prihvatio ili je odbacio većinu prijedloga koji su osporavali zakonitost ovlasti i odluka Stožera civilne zaštite. Odbačeni su svi prijedlozi osim onog gdje se spominje zabrana rada nedjeljom, javlja Jutarnji list.

– Ustavni sud utvrdio je da mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti – navodi se, između ostalog, u odluci Ustavnog suda.

Istovremeno Ustavni sud ukinuo je Izmjene i dopune Zakona o najmu stanova, priopćio je Ustavni sud.

Odluka Ustavnog suda je očekivana  jer su  gotovo svi analitičari predviđali da neće  ići protiv volje HDZ-a i  premijera  Andreja Plenkovića.  Zanimljivo je  odluka o neradnoj   nedjelji koja je bila  jedno od glavnih predizbornih  obećanja HDZ-a  za koje sada ima   alibi da ge ne ispuni jer to ne dopušta Ustavni sud.

CIJELO PRIOPĆENJE MOŽETE PROČITATI OVDJE

Foto: Daniel Kasap/Hina

Facebook Comments