Policija otkrila detalje velike afere u Janafu: Petek je bio veza s Barišićem, Kovačevićem i Grgićem

Policija otkrila detalje velike afere u Janafu: Petek je bio veza s Barišićem, Kovačevićem i Grgićem

U zajedničkoj akciji policije i USKOK-a, kojom je obuhvaćeo desetak osoba u vezi s malverzacijama i gospodarskim kriminalom u tvrtki Janaf, priveden je šef ove tvrtke Dragan Kovačević. Prvoosumnjičeni u istazi je HDZ-ovac Krešo Petek, osnivač Elektrocentra Petek iz Ivanić-Grada. Njega se sumnjiči da je šefu Janafa dao 1,9 milijuna kuna mita, kako bi si sredio unosne poslove s ovom tvrtkom.

Istragom su obuhvaćeni i HDZ-ov saborski zastupnik te gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, kao i saborski zastupnik SDP-a i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. Mandatno-imunitetno povjerenstvo danas im je skinulo zastupnički imunitet, što još treba potvrditi Sabor. DORH za njih traži istražni zatvor.

Za malverzacije se, doznaje Večernji list, sumnjiče i: Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

Malo mita i od Janafa dobiješ ovo

Za što su sve osumnjičeni?Istražitelji sumnjaju da je šef Janafa Dragan Kovačević, kako je već rečeno, primio 1,9 milijuna kuna mita od Kreše Peteka, da bi zauzvrat osigurao Elektrocentru Petek dodjelu građevinskih i inženjerskih radova, vrijednih 40 milijuna kuna, u kojima je Janaf bio naručitelj.

USKOK sumnja da je Petek na sličan način preko Dražena Barišića pokušao dobiti posao u Velikoj Gorici, vrijedan 148 milijuna kuna. SDP-ovom gradonačelniku Nove Gradiške Petek je, pak, sumnja USKOK, ponudio 100.000 kuna, ako mu osigura projekt solarne elektrane.

Telegram piše da je Petek osobno predao mito šefu Janafa. Istražitelji su ga pratili godinu dana. Sumnja se da je Kovačević nakon toga u Plan investicija Janafa uvrstio projekte modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj te proširenja sustava mjernih stanica Janafa na terminalima Omišalj, Sisak, Virje i Sotin.

No, nije tu stao. Istražitelji tvrde da je Kovačević od svojih direktora, Vlade Zorića iz Sektora sigurnosti i zaštite te Damira Vrbanca iz Sektora transporta nafte tražio da osiguraju da Elektrocentar Petek pobijedio na natječajima za gore opisane poslove. Zbog toga ih je policija sad prijavila za zlouporabu položaja.

Natječaj koji je sastavio Zorić bio je, ističu istražitelji, napisan baš tako da ga može zadovoljiti Elektrocentar Petek. Ova je tvrtka potom, po Kovačevićevom nalogu, odabrana i za poslove modernizacije gašenja i hlađenja spremnika u Omišlju. Ugovor je vrijedan 20 milijuna kuna.Istu cifru nosi i drugi sumnjivi posao Janafa i Peteka. Detalje natječaja za proširenje mjernih stanica sastavio je Damir Vrbanc, a prijavio se, gle čuda, Petek, no ovaj put zajedno sa svojim poslovnim partnerom Vatroslavom Sablićem, direktorom tvrtke Luvis projekt. Posao je ugovoren sredinom srpnja, a Sablić je također uhićen danas.

MUP opisao za što ih sve terete

MUP je objavio priopćenje u kojem su detaljno opisali za što sve terete osumnjičene:

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba, hrvatskih državljana, zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni (1960.), od rujna 2019. do rujna 2020. godine, u dogovoru s drugo – (1969.), treće – (1976.), četvrto – (1961.) i petoosumnjičenim (1968.), zbog interesa da njegovo trgovačko društvo dobije poslove izvođenja građevinskih i inženjerskih radova investitora dioničkog društva u suvlasništvu Republike Hrvatske, predao drugoosumjičenom iznos od 1.960.000,00 kuna kao nagradu za poduzimanje radnji potrebnih za dodjelu tih poslova, a na njegovo prethodno traženje.

Drugoosumnjičeni je, sa ciljem realizacije dogovorenog, od trećeosumnjičenog i četvrtoosumnjičenog zatražio izradu tehničke dokumentacije za potrebe postupka nabave i donošenja odluke o odabiru najpovoljnije ponude trgovačkog društva u stvarnom vlasništvu prvoosumnjičenog, a čime je prvoosumnjičenom omogućio sklapanje ugovora u vrijednosti od oko 40 milijuna kuna.

Nadalje, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni od rujna 2019. do rujna 2020. godine, zbog interesa da njegovo trgovačko društvo i društvo u vlasništvu osmoosumnjičenog (1963.) dobiju poslove na izvođenju građevinskih radova investitora jedinice lokalne samouprave u vrijednosti od 4.100.000,00 kuna, poduzeo radnje da sedmoosumnjičena (1978.) izradi projektnu dokumentaciju kojom je osigurana prednost trgovačkim društvima u vlasništvu prvo- i osmoosumnjičenog u odnosu na druge zainteresirane gospodarske subjekte u okviru planiranog javnog nadmetanja.

Potom je prvoosumnjičeni poduzeo radnje sa ciljem odabira građevinskog nadzora kojim bi se društvu u njegovom vlasništvu i društvu u vlasništvu osmoosumnjičenog odobrilo plaćanje svih izvedenih radova neovisno o njihovoj kvaliteti.

Manipuliranje javnom nabavom

Također, sumnja se da je prvoosumnjičeni od rujna 2019. do rujna 2020. godine, zbog interesa da njegovo društvo dobije poslove na izvođenju građevinskih i inženjerskih radova investitora trgovačkog društva u suvlasništvu Republike Hrvatske procijenjene vrijednosti nabave 97.365.000,00 kuna, tražio od desetoosumnjičenog (1984.) manipuliranje predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja mijenjanjem Dokumentacije o nabavi.

Sukladno zahtjevima prvoosumnjičenog i njegove suradnice, jedanaestoosumnjičene (1970.), desetoosumnjičeni je tražio od dvanaestoosumnjičene (1986.) da, kao zaposlenica trgovačkog društva u suvlasništvu RH, objavljuje one odgovore koje joj je dala jedanaestoosumnjičena i time Dokumentaciju o nabavi mijenja prema potrebama trgovačkog društva u vlasništvu prvoosumnjičenog.

Nakon toga je desetoosumnjičeni, u dogovoru s prvoosumnjičenim i jedanaestoosumnjičenom, fingirao provođenje pozivnog natječaja za nabavu usluga tehničke evaluacije ponuda. Ponude su dostavljene onim društvima koje su prethodno odabrali prvoosumnjičeni i jedanaestoosumnjičena, kako bi se u konačnici odabralo društvo u vlasništvu jedanaestoosumnjičene.Potom je ponuda trgovačkog društva u vlasništvu prvoosumnjičenog, uslijed tehničke evaluacije koju je provela jedanaestoosumnjičena, ocijenjena u cijelosti valjanom. Na taj način su stvorili sve preduvjete za donošenje odluke o odabiru trgovačkog društva u vlasništvu prvoosumnjičenog, kao izvođača radova.

Poslovi u Velikoj Gorici

Osim navedenog, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni od rujna 2019. do. rujna 2020. u Velikoj Gorici, poduzeo sve radnje da jedinica lokalne samouprave ponovo pokrene postupak javnog nadmetanja, a sve s ciljem da njegovo društvo dobije poslove na izvođenju radova investitora jedinice lokalne samouprave.

U vezi toga je dogovorio da će ponude za izradu projektne dokumentacije dostaviti društvu u vlasništvu trinaestoosumnjičenog (1946.) koji će kreirati projektnu dokumentaciju na način da će osigurati prednost trgovačkom društvu u vlasništvu prvoosumnjičenog, no uslijed uhićenja i pokretanja kaznenog postupka istu nije do kraja kompletirao.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja deset osumnjičenih je predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku , dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog sumnje da su počinili kaznena djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju”, priopćili su iz MUP-a.