Ministar Marić priznao bolnu istinu: Čak dvije godine ćemo patiti zbog koronakrize

Ministar Marić priznao bolnu istinu: Čak dvije godine ćemo patiti zbog koronakrize

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je danas na Vladi izmijenjenu projekciju pada BDP-a za ovu godinu. Umjesto u travnju predviđenog pada od 9,4 posto, godinu ćemo završiti s padom od 8 posto.

Očekuje se pad osobne potrošnje, investicija, uvoza i izvoza. Jedina stavka kreiranja BDP-a koja raste je državna potrošnja.

Predstavljene su i smjernice za izradu proračuna za iduću godinu. Prihodi se procjenjuju na 147 milijardi kuna, rashodi će biti 10 milijardi veći.

BDP bi trebao rasti 5 posto u 2021., te 3,4 posto u 2022., kada se očekuje puni oporavak od koronakrize.

O tome Kako Vlada misli ostvariti najavljeni proračun u RTL-u Danas govorio je ministar financija Zdravko Marić.

Za iduću godinu najavljen je rast BDP-a od 5 posto.

“Glavni pokretač rasta iduće godine je domaća potražnja, već tradiocionalno osobna investicijska, s isto tako i izvoz, s druge pak strane imali bismo i blagi pozitivni doprinos općenito neto izvoza. Izuzetno je teško bilo napraviti ovakve projekcije jer, između ostalog, nedostaje jedna ključna varijabla – cjepivo, odnosno daljnji razvoj zdravstveno-epidemiološke situacije. Ovo je realna opcija, blago konzervativna, da ostavimo određen prostor za danas-sutra možebitne loše scenarija. Ali realna”, rekao je Marić.

Komentirao je i povećanja plaća dogovorena prije koronakrize.

“Sjest ćemo prvo za stol i objasniti sve pretpostavke i projekcije. Kao do sada, nije to uvijek razgovor koji rezultira dogovorom. Logično i legitimno pravo sindikata je da traže više, a mi ih suočavamo s realnošću koliko se što može. Očekujem konstruktivan razgovor, koji bi bio na temu dinamiku daljnjeg povećanja. Ne razmatramo smanjivanja plaća, međutim što se tiče bilo kakvih korekcija, u odnosu na originalno očekivanje da će jakog pada u jednoj godini uslijediti isti takav rast u idućoj, to se evidentno neće dogoditi”, rekao je Marić.

Foto: Damir Senčar/Hina