Marija Selak Raspudić na “Milanovićevoj liniji”: GONG je snažno ideološki obojen i nije neutralan

Marija Selak Raspudić na “Milanovićevoj liniji”: GONG je snažno ideološki obojen i nije neutralan

Zastupnice Dalija Orešković i Marija Selak Raspudić Gostovale su na N1 televiziji.

Slažete li se s onime što je Zoran Milanović rekao o GONG-u?

Selak Raspudić: Govorio je o vezi SDP-a i udruge GONG. Imamo problem odnosa civilne medijske scene i političkih stranaka. Mislim da se o tome treba razgovarati, njegove ocjene su njegove, svi su oni bili dijelom SDP-a. GONG je scena koja ima snažno ideološko obojenje i nije neutralna organizacija kako bi trebala biti.

Orešković: GONG je napravio izvrstan posao u razvoju demokratske svijesti i jačanju institucija. Pratila sam njihov rad godinama i drago mi je da su podržali propitivanje svih nabrojanih. A što se tiče konrektnog rješenja, nema toke dnevnog reda da ne ukazujem na činjenicu da trebamo promijeniti ustroj jedne institucije, nego svih jer su im ovlasti slabe, potkapacitirani su.

Na pitanje kakvo je njihovo mišljenje o druženjima u klubu u Slovenskoj 9 te mogu li se promatrati kao neformalna, daju djelomice različita mišljenja.

Orešković: Ne samo što se radi o nepoznatoj lokaciji, nego nije registrirana za ovakve oblike družanja, nema blagajnu za ispostavljanje računa ali ima brojač novca, otamo su nedavno iznijeti milijuni kuna za koje možemo pretpostaviti da su otkinuti iz državne blagajne. Najviše je sporno što je taj prostor u vlasništvu čovjeka koji upravlja jednom od najmoćnijih hrvatskih kompanija kroz koju godišnje proteku milijarde, a istovremeno koristi taj prostor kako bi bio blizak s granama državne vlasti.

Selak Raspudić: Mislim da su druženja mnogo manje važna od pažnja koja im je pridana u medijima i da smo svi zastranili. Osnovno pitanje i skandal je ono što je nedavno otkriveno – da je novce, vjerojatno, čuvao muž zamjenice županijskog državnog odvjetnika, i to ne bilo koje nego one koja je sudjelovala u pisanju optužnice u aferi Agrokor. To je pravi skandal, premreženost politike i sudstva. Ista stvar se mogla događati u bilo kojem restoranu. Nije samo pitanje što je novac tamo čuvan, nego je pitanje kako je Kovačević obvezao njezinog supruga ili nju, čime ih je on obvezao da su mu pristali sakriti toliku količinu novaca. Oni nisu nesvjesni koliko je to opasna radnja. Kako se trgovalo moći i utjecajem da je došlo do takve situacije? A to što se netko družio u nekom klubu, zanimljivo je, ali ovo je skandalozno.

Slažete li se s tim?

Orešković: Djelomično. Presudna je premreženost institucija s paradržavom koja očito vlada i da se korupcija uvukla u sve pore države, ali nije beznačajno to što se inkriminirane radnje događaju u ovakvom prostoru. Kad smo već trivijalizirali javni prostor s nizom besprizornih komentara, o čemu se radi? Tu je čovjek koji je direktor naftne kompanije, osmislio je prostor u kojeg poziva i bira društvo. Pa je birao poduzetnike, ministre koji odlučuju o njegovom reizboru, pa i predsjednika države otkrit ćemo zašto, pa i predsjednika županijskog suda, istog suda na kojem se provodi ova istraga. To otvara puno ozbiljnije pitanje od pitanja je li došlo do proboja tajnih mjera, a to je – je li došlo do pucanja ustavnog poretka. Državom ne upravljaju institucije nego kružok muškaraca koji se okuplja u takvom prostoru.

 

Facebook Comments