Profesorica novinarske etike: Nije bezazleno što je Zoran Šprajc zalazio u Kovačevićev klub

Profesorica novinarske etike: Nije bezazleno što je Zoran Šprajc zalazio u Kovačevićev klub

Političari, poduzetnici, suci i – novinari! Otkada je ‘pukla’ afera Janaf, krenule su i glasine kako su »klub« Dragana Kovačevića u Slovenskoj 9 pohodili i pripadnici sedme sile. Onaj koji je priznao da je u klubu bio, a novinar je, jest popularni urednik i voditelj RTL Direkta Zoran Šprajc. Priznao je to u svojoj emisiji, u ponedjeljak navečer, za razgovora s Radom Borić iz Nove ljevice, javlja Novi list.

Pitanje koje se, međutim, nameće jest i ono može li ‘klubovanje’ novinarima i novinarkama donijeti dobro ili loše po njihov ugled i reputaciju!?

– Bettina Burkart, doktorica znanosti, velika novinarka i urednica Deutche Weellea, prije 15-ak godina, prilikom boravka na jednoj radionici u Hrvatskoj, rekla je da je zadivljena kako u Hrvatskoj novinari nakon što obave razgovor sa svojim sugovornikom, političarem koji je visoko stranački pozicioniran u državi krenu u razgovor prisnih prijatelja, ili – što je za nju skandalozno – završavaju na večeri. To je ona izjavila.

Na slici: Profesorica Gordana Vilovic Foto: Damir Senčar /Hina

Ne kažem da takvih slučajeva nema i drugdje u svijetu, ali novinari i novinarke bi zaista trebali sebe odijeliti od takvog sukoba interesa, jer im onemogućuje djelotvorno obavljanje njihovog zadatka – kazuje Gordana Vilović, profesorica etike na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Na svakom novinaru, ističe Vilović, je da procijeni koliko mu neformalno druženje s nekim političarem može u nekom trenutku naškoditi.

– Mislim da je Šprajc bio hrabar što je to izjavio, jer ovako ili onako kako istraga ide sigurno bi netko provalio i tu informaciju. Ali to može predstavljati problem u smislu da dovodite u pitanje i ljude koje ste pozivali kao sugovornike u svoju emisiju. Dakle, za mene to nije bezazleno. Možda sam ja tako sitničava duša, možda ne razumijem ovu Hrvatsku i sve što se tu događa, ali meni se čini da i ‘znanstvenici’ i ljudi koji su javni moraju znati da javno povezivanje s nekim stranačkim vođama ili državnicima može njihov integritet dovesti u pitanje – smatra Vilović.

Foto:  Lana Slivar Dominić/Hina