Karolina Vidović Krišto: U Njemačkoj za 11 tisuća kuna trošak ovrhe je 300 kuna, a u Hrvatskoj je za 150 kuna trošak ovrhe 560 kuna

Karolina Vidović Krišto: U Njemačkoj za 11 tisuća kuna trošak ovrhe je 300 kuna, a u Hrvatskoj je za 150 kuna trošak ovrhe 560 kuna
Karolina Vidović Krišto upozorila je da HDZ ne želi dopustiti  u Saboru raspravu  o  utvrđivanju možebitnog kriminala u projektu Krš-Pađene. Upozorila je i na tešku gospodarsku situaciju te na hrvatski ovršni zakon za koji tvrdi da je   najnepravedniji u Europi. Objavu Karoline Vidović Krišto prenosimo u cijelosti.
“Najava HDZ-a o odbijanju primjene Ustavom zajamčene interpelacije dokaz je da Vlada štiti kriminal.
Već prekjučer Branko Bačić, a jučer Tomo Medved najavili su da će HDZ-ova većina odbiti saborsku raspravu o utvrđivanju možebitnog kriminala u projektu Krš-Pađene.
To što Ustav RH nedvojbeno garantira pravo i obvezu da Sabor raspravlja o onim temama koje smatra potrebnim, HDZ ne zanima. Naime Ustavom i Poslovnikom Sabora propisano je da 10% zastupnika može pojedinu temu uvrstiti u dnevni red Sabora te se o njoj mora raspravljati. To je interpelacija. Umjesto 15 zastupnika koji su neophodni, priložili smo 20, to znači Sabor mora raspraviti slučaj Krš-Pađene. To znači da to nije dobra volja već OBVEZA! Oni se svojim izjavama stavljaju iznad Ustava i iznad zakona, i to zbog zaštite očigledne korupcije. Jer, ukoliko korupcije u projektu Krš-Pađene nema, čemu onda strah od rasprave?
Dragi prijatelji, ovdje nije riječ o nekakvom bagatelnom iznosu, već o iznosu od 2 milijarde i 200 milijuna kuna, i to na jednom projektu.
Zbog ponašanja vladajućih struktura, zbog njihove korupcije (krađe novaca hrvatskih državljana), i sprječavanja rada hrvatskih institucija (pravosuđe), u zadnjih 7 godina u Hrvatskoj imamo 50 tisuća učenika manje.
Jučer je objavljen podatak državnog zavoda za statistiku – u Hrvatskoj 18,3% ljudi živi na rubu siromaštva, a 51,7 posto živi u kućanstvima koja ne mogu podmiriti neočekivani financijski izdatak iz vlastitih sredstava.
Zbog načina vladanja političke elite u Hrvatskoj imamo najnepravedniji ovršni zakon u Europi. Tako na primjer u Njemačkoj za 11 tisuća kuna trošak ovrhe je 300 kuna, a u Hrvatskoj je za 150 kuna trošak ovrhe 560 kuna!!!
Gospodo iz HDZ-a, nemate pravo biti iznad Ustava, niti imate pravo na ovakvu bestijalnu pljačku. Nažalost, iskustvo nam je do sada pokazalo da vam je ta politika prolazila zato što su vrlo često i oni koji su iz oporbe a koji su nešto pokušavali, bili ucijenjivi ili su se dali kupiti. Trenutno cijeli društveni poredak funkcionira tako da postoji samoposluga za vladajuće strukture. Tu samoposlugu financiraju siromašni hrvatski građani, a besplatno koristi društvena elita.
Za sebe vam mogu jedno garantirati – od ove inicijative utvrđivanja činjenica u slučaju Krš-Pađene (rasprava u Saboru koja se prema saborskom poslovniku zove interpelacija) odustati ne ću. Ustav je na mojoj strani, a ako bude potrebno o ovoj bestijalnoj zaštiti korupcije i kršenju Ustava obavijestit ću i Europsku komisiju.
Ono što vam mogu poručiti jest da nisam ucjenjiva, a pogotovo ne potkupljiva, jer za mene pravda i vladavina prava nemaju alternativu”, ističe Karolina Vidović Krišto.
Foto: Edvard Šušak/Hina