Nove mjere Stožera uništavaju ugostitelje: Hoće li na svadbama biti korona redar s bambusovim štapom?

Nove mjere Stožera uništavaju ugostitelje: Hoće li na svadbama biti korona redar s bambusovim štapom?

Obavezno je korištenje maski za lice i medicinskih maski i na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra.

Provjerili smo kako nova obaveza u praksi izgleda u Zagrebu. Okretište autobusa Črnomerec, gužva na stanici, a većina ljudi ne nosi masku i ne drži razmak.

Ni maske nismo naučili nositi, a kako ćemo se tek nositi s novim mjerama koje su stigle za cijelu državu. U kafićima razmak između stolova mora biti tri metra, a u svatove ćete po novome samo do ponoći. Više nije samo vlakić sporan, sada je zabranjen svaki ples.

”Znači da bi vjenčanja trebala počinjati oko podne, jedan i ta ista vjenčanja ne mogu imati plesni podij. Na plesnom podiju će isključivo mladenka i kumovi otplesati prvi ples i tu priča počinje i završava. U tom dijelu bi jedan covid redar vjerojatno bambusovim štapom trebao ići od jednog do drugog i ne dati ikome da krši epidemiološke mjere”, upozorava Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja, javlja RTL.

Covid redar je osoba koja pazi da se gosti ne ljube, ne rukuju, ne piju iz iste boce. Eto prilike za prekvalifikaciju i zaposlenje u ovim teškim vremenima jer morat će biti jedan na svakih 50 ljudi. Njega će, naravno, plaćati ugostitelji.

”Ne znam, stvarno ne znam gdje ću nabaviti tog redara. Na čiji to trošak ide, moj, na trošak gosta, države?”, pita se Žarko Ivanković, vlasnik restorana.

Nelogičnosti ima još. Naime, maske su obavezne u svim zatvorenim prostorima pa tako i u ugostiteljskim objektima. Primjerice ako idem do toaleta moram je staviti, ali ako sam neodgovoran i ne želim je nositi nitko me neće kazniti jer ne postoji zakonska obaveza za to već će ugostitelji snositi tu odgovornost.

Na njima je da se svađaju s neodgovornim ljudima i tjeraju ih da nose maske, a Medak kaže: ”Zašto bih ja mojim konobarima to naredio i s druge strane zašto bi moj konobar to prihvatio to raditi? Pa on je tu došao prodavati iskustvo, pričati o vinima, kontinentu, namirnici. On nije tu došao vršiti teror i legitimirati ljude jer da je to htio išao bi na policijsku akademiju”.

Zanimljivo je da Nacionalni stožer civilne zaštite ugostiteljima nije predložio nikakva tehnološka rješenja. U jednom restoranu u Zagrebu nabavili su UV lampu kojom noću dezinficiraju restoran. Imaju i uređaj za čišćenje zraka od virusa, inače takvo što koriste i u operacijskim salama. Dok gosti jedu, on čisti zrak.

”Imamo visokovoltni uređaj koji radi na 20.000 volti i uvlači sav zrak koji se nalazi u restoranu do 500 litara u satu. I on uništava sve bakterije, viruse i nečistoće i sve što se nalazi i što može škoditi ljudskom zdravlju on povlači i uništava”, objašnjava Ante Ivezić, voditelj restorana.

Foto: Daniel Capak/Hina

Facebook Comments