Milanović o “odgoju dječaka u Hrvatskoj”: Kad umjetniku padne mrak na oči, odrezat će uho sam sebi

Milanović o “odgoju dječaka u Hrvatskoj”: Kad umjetniku padne mrak na oči, odrezat će uho sam sebi

Salon mladih, koji se u ovogodišnjem 35. izdanju održava na temu milenijalaca, otvoren je u srijedu u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), uz nazočnost predsjednika Zorana Milanovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Otvarajući Salon, predsjednik Milanović rekao je da je požurio iz Iloka, gdje je danas boravio, zato što “osjeća da je u klimi nasilja, u kojoj živimo, kao i lakog posezanja za oružjem, umjetnost jako bitan dio života koji treba predavati i posredovati djeci, posebno dječacima”, javlja Jutarnji list.

“Knjiga se bavi odgojem djevojaka u Češkoj, a mi se moramo baviti odgojem dječaka u Hrvatskoj, jer kad narastu kasno je. Zato je umjetnost, taj atenski uteg odgoja jednako bitan kao Sparta – sport da, ali i umjetnost. Na kraju krajeva umjetnik će, kada mu padne mrak na oči, odrezati uho samome sebi, a ne drugome”, poručio je.

Umjetnicima i organizatorima predsjednik Milanović je poželio uspješan Salon mladih, izrazivši uvjerenje da će biti puno plodniji nego trg na kojem se održava, a “koji je nakon renoviranja ipak ostao malo sterilan.”

Foto: Dario Grzelj/Hina