Novinarka je bila uporna i tražila konkretne odgovore, a ministar Medved je samo ponavljao fraze

Novinarka je bila uporna i tražila konkretne odgovore, a ministar Medved je samo ponavljao fraze

Nakon što je na sjednici Vlade donesen Zaključak o sprečavanju radikalizacije u društvu, Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti na osnovi analize treba predložiti mjere Vladi. O tome je govorio i ministar branitelja Tomo Medved.

“Na osnovu odluke Vlade, koordinacija ima zadaću predložiti mjere sprečavanja radikalizacije. Analizirat ćemo uzroke uslijed kojih dolazi do radikalizacije društva”, rekao je Tomo Medved za Dnevnik.hr i dodao kako će mjere i prijedloge dostaviti Vladi i Vijeću za Nacionalnu sigurnost.

Na pitanje kako će se mjeriti što je radikalno, ministar odgovara: “S obzirom na složenost tematike, na sve uzroke uslijed koje danas imamo fenomen radikalizacije, upravo jest zadaća cjelokupnog sustava domovinske sigurnosti provesti cjelovitu analizu, uključujući čitav spektar osoba iz različitih segmenata nadležnosti i preporučiti mjere kako bi se sustavno mogli kao društvo zabaviti sa sprečavanjem radikalizacije”. Novinarka  nije bila zadovoljna odgovorom pa je u nekoliko navrata pokušala dobiti konkretnije odgovore, ali  ministar Medved nije popuštao. Ponavljao je fraze koje ništa nisu objašnjavale.

Dodao je da nije riječ o zabrani slobode govore. Na pitanje ima li radikala u HDZ-ovim redovima, Medved odgovara: “Radikalni istupi, to jest, neodgovarajuća komunikacija u javnom prostoru, nažalost, prisutna je duže vrijeme”, no nije odgovorio na pitanje ima li radikala u HDZ-u iako ga je novinarka to pitala nekoliko puta.

Obljetnica pada Vukovara

Rekao je da on nije širio radikalizam kad je u Savskoj bio u šatoru.

“Upravo suprotno. Sve vrijeme sam bio zagovornik odgovarajućeg dijaloga i nalaženja rješenja za tada goruća pitanja koji su dugo vremena bili nametani prema hrvatskim braniteljima, bilo kroz retoriku u javnom prostoru koja je bila ponižavajuća prema braniteljima”, rekao je.

Na pitanje jesu li plinske boce na prosvjedu branitelja u Savskoj ulici prije pet godina bile potrebne, kazao je: “Svi hrvatski branitelji su već tada osudili taj čin i taj čin je bio bespotreban”. Dodao je da se, uz osudu tog čina, moramo osvrnuti i na uzorke tog prosvjeda, a to je da nisu dobili sastanak sa svojim resornim ministarstvom.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina