Karolina Vidović Krišto: Plenković priča o europskim vrijednostima, a provodi politiku kao korumpirani južnoamerički režimi

Karolina Vidović Krišto: Plenković priča o europskim vrijednostima, a provodi politiku kao korumpirani južnoamerički režimi
Karolina Vidović Krišto uputila je pismo Hratskoj narodnoj banci i Hrvatskoj  agenciji za nadzor banaka  u kojemu oštro kritizira rad pojedinih banaka i financijskih agencija.  Post prenosimo u cijelosti.
“Danas sam uputila dopis Hrvatskoj narodnoj banci i Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga. Naime, niz građana mi se obraća s dramatičnim apelom da se nešto poduzme protiv protuzakonitog ponašanja banaka u Hrvatskoj i pojedinih financijskih agencija.
Nedvojbeno je da HNB i HANFA ne postupaju po zakonu i da ne vrše svoju zadaću u zaštiti hrvatskih potrošača.
Naime, direktiva EU o nedopuštenim poslovnim praksama i odredbe o GDPR-u nedvosmislene su i potpuno jasne – banke to sustavno krše, kako telefonskim teroriziranjem svojih klijenata, tako i prodajom potraživanja, kršenjem prava klijenata te lihvarskim naplaćivanjem svojih usluga. Zato i ne čudi da sve te banke – razmjerno mjereći njihovo poslovanje u drugim državama – najveću dobit ostvaruju upravo u Hrvatskoj.
Da budemo jasni, nisam protiv tržišnih uvjeta i zarade investitora, dapače. Investitori moraju biti motivirani da u Hrvatskoj mogu ostvariti dobru zaradu. Ali uz poštivanje europskih tržišnih uvjeta što uključuje i zaštitu potrošača.
Nažalost, HNB i HANFA ne vrše svoju zakonsku obvezu, već su hrvatski potrošači izloženi na milost i nemilost krupnom kapitalu, što jednostavno nije prihvatljivo. Hrvatska je članica Europske Unije i Hrvati imaju pravo na europska pravila, a ne na divljački, nehumani kapitalizam kojeg štite političke elite. Mi Hrvati smo punopravni građani EU, i tražimo primjenu europskih standarda u Hrvatskoj. Plenković i društvo pričaju o europskim vrijednostima a provode politiku kao korumpirani južnoamerički režimi 70-setih godina.
Očekujem žurno djelovanje adresiranih institucija, sukladno zahtjevima iz mog pisma”, piše Karolina Vidović Krišto.
Foto: Edvard Šušak/Hina