Ljevičarska aktivistkinja iznijela teške optužbe na račun hrvatskih policajaca: Zlostavljaju, muče i siluju migrante

Ljevičarska aktivistkinja iznijela teške optužbe na račun hrvatskih policajaca: Zlostavljaju, muče  i siluju migrante

Antonia Pindulić iz Centra za mirovne studije govorila je u Newsroomu o kritikama iz EU-a Hrvatskoj zbog prijavljenih zlostavljanja migranata od strane pripadnika MUP-a.

Gostovanje je započela izjavom predsjednika Zorana Milanovića koji je za Ženevsku konvenciju rekao da je dogovorena “za zaštitu zaista zadnjih očajnika koji su bježali pred vatrom i zvijerima”.

“Netko tko govori na ovakav način, pokazuje donekle nepoznavanje međunarodnog prava. Ta Ženevska konvencija, za koju predsjednik voli reći da je ‘by the way’ iz 1951. godine, s protokolom iz 1967., upravo ide kontra onoga što je predsjednik rekao. Predsjednik gleda kao jednu homnogenu skupinu ljude koji pokušavaju od EU-a tražiti međunarodnu zaštitu. A upravo Konvencija inzistira na tome da se svaki pojedini slučaj zahtijeva da ga se gleda individualno. Ne možemo znati u kakvoj je situaciji svaka pojedina od ovih osoba i od kakve pogibelji bježi”, kazala je Pindulić.

Rekla je da se u Hrvatskoj sustavna nasilna protjerivanja migranata s područja Republike Hrvatske provode od 2015. i 2016.:

“Postoji niz izvještaja međunarodnih i domaćih organizacija o tome da se izbjeglice i drugi migranti ilegalno protjeruju s teritorija Republike Hrvatske. Zbog toga je ovakva izjava jako okrutna i jako neodgovorna. Odgovorno bi bilo da (predsjednik) od instituacija Republike Hrvatske zatraži da se provodi zakon i da se sankcioniraju oni koji možda krše zakon.”

Osim mnoštva izvještaja o zlostavljanjima i mučenjima, Pindulić je rekla i ovo:

“U zadnjim izvještajima imamo i navode o silovanjima.”

“Interne istrage kada MUP istražuje MUP, u situaciji kad u četiri godine imamo na stotine tisuća svjedočanstava o kršenjima ljudskih prava od strane MUP-a, pokazuje da su upitno istinite te izjave da se to nije desilo”, kazala je u kontekstu kritika Europske komisije i konstatirala da interne istrage u MUP-u ne mogu biti učinkovite jer nisu, kako je rekla, neovisne.

“Nužno je čim prije uspostaviti nadzor nad granicama koji će stvarno biti neovisan. Kako je rečeeno, ne može Vlada, ondnosno MUP monitorirati samog sebe”, kazala je.