Udruga liječnika upozorava na doktore “manekene” koji borbu protiv korone koriste za samopromociju: Jesu li mislili i na dr. Lukšića?

Udruga liječnika upozorava na doktore “manekene” koji borbu protiv korone koriste za samopromociju: Jesu li mislili i na dr. Lukšića?

Doktor Miran Cvitković, predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo, upozorio je na napade i neopravdane kritike  kojima su  izloženi medicinski radnici u “vrijeme sveopćeg osjećaja krhkosti i nagriženosti  sustava”.  Iako nikoga nije imenovao, čini se da  je posebno kritičan prema voditelju Covid Bolnice Dubrava doktoru Ivici Lukšiću, ali i još nekim liječnicima i zdravstvenicima koji su u vrijeme pandemije izbili u prvi plan i postali  nezaobilazni gosti vodećih hrvatskih medija. Izjavu prenosimo u cijelosti.

“Kad se pojedinci pokušavaju staviti iznad sustava i kolektiva, a sitni interesi  iznad općih, kad se medijski i politički prostor želi naći  iskorištavajući trenutnu nemoć i krhkost sustava, onda dobivamo današnju  društveno-političku scenu i prikaz hrvatskog  zdravstvenog sustava  kao sustava na koljenima, zdravstvenog radnika kao nestručnog i nesposobnost upravljačkih struktura u organiziranju pružanja zdravstvene skrbi. Je li zaista i uistinu tako?

Naime, upravo u vrijeme sveopćeg osjećaja krhkosti i nagriženosti  sustava i   isforsirane neodlučnosti centralne zdravstvene administracije koja se prepustila vjerovati svemu i svakome, započela je nesmiljena negativistička ofenziva samopromovirajućih pojedinaca, samoproglašenih stručnjaka, raznih udruga ili organizacija,  svi i sve pod krinkom spasa i obrane sustava, zdravstvenog radnika, građana i pacijenata  od novonastale korona krize. Ne može se  više ne vidjeti kako u medijima i na javnim televizijama   svakodnevnoj prisustvujemo živopisnoj promenadi  svjedočenja,  od tzv. samoprozvanih koordinatora „bolničkih vojno zdravstvenih odreda” obrane od korona virusa  koji , a propos, osim što su zdravstveni radnici nemaju nekih drugih poveznica s predmetnom  bolesti, pa sve do onih koji  su ad hoc postali veći epidemiološki   stručnjaci i od samih epidemiologa (pa se pri tom javljaju iz svojih gradova, naravno, bez maske)  pri tom usputno savjetujući  sustav i kako se obraniti od korona krize, ali  i o tome kako  sačuvati javne financije,  i kako sačuvati  pravnu sigurnosti države i društva i sl. Kome u korist ide takva kakofonija i zašto takvi vjetrovi i takva „analitička otkrića” uvijek pušu i dolaze  iz istog miljea i smjera, odnosno struktura kojima nedostaje i uvijek će nedostajati rakurs afirmativnog pristupa i postupanja, ostavljamo  svakom  od nas  da sam zaključi.

Zar  uistinu naš narod, naši građani,  ne zaslužuju bolje  od svakodnevnog bombardiranja nesvrsishodnim ili besmislenim idejama   iz začaranog kruga pozivanja i prozivanja  nekolicine političara liječnika koji su zbog  draži politike  već odavno objesili stetoskop o klin,  poziva  umirovljenih liječnika, a koji su nažalost, kako je  dobro poznato iz iskustava drugih zemalja,  proljetos ničice padali pred  daleko jačim neprijateljem pri tom ne uspijevajući  ni u čemu pomoći svojoj zemlji, priprostih dječačkih školskih naguravanja pojedinaca iz upravljačkih struktura pojedinih bolnica u dvojbenoj  samoproklamaciji spremnosti, opremljenosti  i stručnosti   istih  kao perjanica borbe protiv korone, kao i situacija da nam sad informativne emisije pune liječnici i zdravstveni radnici sve više u ulozi ne pružatelja zdravstvene usluge, već dnevnopolitičkih analitičara.

Pitamo se gdje smo zapravo došli, osim što padamo sve dublje, moralno-etički ali i  stručno i profesionalno. Stoga, u cilju smirivanja  kaosa među građanima,  a posebice  zdravstvenim  radnicima, Hrvatska udruga za medicinsko pravo  poziva svekoliku  javnost , građane , političare i novinare da liječnike i druge zdravstvene radnike puste u svojoj primarnoj djelatnosti, liječenju. Pozivamo sve da usprkos lažnim prorocima i  dalje vjeruju u sustav te daju bezrezervnu podršku svojim liječnicima i zdravstvenim radnicima, kao i zdravstvenoj administraciji , Stožeru, epidemiolozima i stvarnim stručnjacima i borcima protiv korone i ove zdravstvene krize.

Pozivamo također cjelokupnu javnost da u ovom iskazanom bunilu ne izvlače iz sarkofaga niti daju prostora  osobama  željnih vlastite samopromocije, nazivali se oni koordinatorima za koronu ili borcima za prava liječnika i zdravstvenih radnika. Ovdje i sada je bitno da svi mi zajedno damo jasnu i bez zadrške, pomoć, potporu i podršku stvarnim i istinskim  nositeljima borbe protiv korona krize, a to su oni zdravstveni radnici koji ne troše svoje dragocjeno vrijeme na eksponiranja vlastitog lika i naličja, te naslikavanja po javnim TV i dnevnim novinama, žedni neuspjeha zdravstvene administracije, zdravstvenog sustava ili njihovih kolega zdravstvenih radnika. Jedino tako svi zajedno možemo pobijediti i ovu krizu uzrokovanu korona virusom na dobrobit svih naših građana i pacijenata.

Na slici: Doktor Ivica Lukšić, koordinator bolničkog liječenja oboljelih od korone

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina