Politički tajnik Domovinskog pokreta: Možemo li Hrvatsku radioteleviziju više uopće zvati hrvatskom

Politički tajnik Domovinskog pokreta: Možemo li Hrvatsku radioteleviziju više uopće zvati hrvatskom

Politički tajnik Domovinskog pokreta i sin Vukovarca nestalog na Veleprometu Mario Radić prozvao je u subotu Hrvatsku radioteleviziju zbog sramotnih poruka koje ova javna TV kuća šalje hrvatskoj javnosti. Povod su izostanak prijenosa uživo sa sinoćnjeg otvorenja vukovarskog Vodotornja i prikazivanje karte na kojoj Kosovo nije neovisno.

”Mi malo stariji sjećamo se kultne emisije Slikom na sliku koja je početkom devedesetih razotkrivala falsifikate i laži srpskih televizija, jer slika govori više od tisuću riječi. Ovih dana dvije slike s Hrvatske radiotelevizije, ako je više uopće možemo nazvati hrvatskom, govore više od riječi.

Prva je slika koje zapravo nije bilo. Izostao je izravni prijenos svečanog otvorenja vukovarskog Vodotornja, simbola hrvatskog zajedništva, na nacionalnoj televiziji. To je jasna poruka o tome što vodstvo HRT misli o hrvatskom zajedništvu i o Vukovaru. Opravdanje koje su tom prilikom poslali s Prisavlja, kako je postavljanje vlastitih tehničkih kapaciteta za prijenos onemogućeno zbog epidemiološke situacije, sramotno je.

I hrvatski narod koji je prisiljen plaćati RTV pristojbu prepoznaje ovu prevaru i zabludu pa je zbog neprenošenja svečanog otvorenja HRT-ovu Facebook stranicu zatrpao apelima, molbama, oštrim prozivkama pa čak i uvredama. Svečano otvorenje simbola hrvatskoga zajedništva nije dostojno prijenosa jer za njega dopuštenje nije dao HDZ-ov koalicijski partner SDSS i jer je cilj bio spriječiti promociju vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave. No Ivan Penava je pokazao koliko je velik; ovako važan događaj nije iskoristio za samopromociju, niti je privatizirao prijenos ni na kakav način. To će Vukovarci znati cijeniti.

A da hrvatski građani ne ostanu u potpunosti zakinuti za televizijski prijenos, pobrinule su se lokalne i regionalne televizije i hvala im na tome. Još Hrvatska ni propala!

Druga slika koja je, nažalost, prikazana na hrvatskoj javnoj televiziji, je, po tko zna koji put (minimalno treći), Kosovo kao sastavni dio Srbije. Prikazana je, naime, karta Europe na kojoj Kosovo, ne da nije neovisno, već nije označeno niti kao autonomna pokrajina! Ne znaju li na Prisavlju da je Republika Hrvatska još 2008. priznala neovisnost Kosova, i trebaju li i službenu potvrdu o tome, neka od Ministarstva vanjskih poslova zatraže Odluku RH o priznanju Republike Kosovo. Hrvatska radiotelevizija obvezna je i dužna prikazivati stvarno stanje!

S ovakvim RTV programom, Hrvatska je okupirana, a da nam to nitko nije javio. Da je HRT ovako radio 1991., možemo biti sigurni da bismo izgubili medijski rat. Danas gledamo sramotnu sezonu Slikom na sliku 2020.

Stoga, budete li ovih dana prolazili kraj Prisavlja i primijetite li da je zgrada Hrvatske radiotelevizije nešto crvenija nego inače, znajte da nije niti oličena u crveno niti zahrđala. Crveni se od stida i sramote”, navodi u priopćenju Mario Radić, politički tajnik Domovinskog pokreta.