Tvrtko Jakovina jednom izjavom pokazao da ne razumije američki politički sustav

Tvrtko Jakovina jednom izjavom pokazao da ne razumije američki politički sustav

Povjesničar Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, objasnio je kakvu bi razliku i po SAD i po cijelo čovječanstvo činilo da Donald Trump osvoji ili ne osvoji drugi mandat, kao i kakvu je razliku američki predsjednik već učinio.

“Između ostalog, rekao je da bi trebalo prestati brojati glasove. Zaista je teško pronaći sličan trenutak u povijesti liderstva da se u nekom trenutku glasovi trebaju prestati brojati, posebno ako oni doista odlučuju, ako su ovako male razlike koje mogu poći u njegovu korist, ne samo Bidena. Međutim, to je slično porukama koje smo primali tijekom četiri godine mandata i koje, vidjeli smo, ogroman dio Amerikanaca smatra potpuno normalnim”, primijetio je Jakovina, piše N1.

Jakovina je komentirao i krivu procjenu istraživanja javnog mnijenja uoči izbora u SAD-u:

“Sve što se dogodilo tijekom večeri i glasanja, volio bih ponoviti, pokazuje određenu krizu u humanističkim znanostima koje se bave ispitivanjem javnog mnijenja i koje bi trebale biti puno egzaktnije.”

“Pokazalo se da i ova izjava oko prestanka brojanja glasova, kao i sve ono što smo slušali (od Trumpa), od varikine koja bi liječila covid do brojnih drugih stvari od samog početka mandata, zapravo nemaju utjecaj na biračko tijelo”, kazao je. Osvrnuo se i na izborni sustav u SAD-u: “Američki sistem je desetljećima funkcionirao na ovaj način. Sve ovo s elektorima u jednom je elementu doista teško shvatiti iz perspektive demokracije u kojoj bi jedan čovjek trebao imati jedan glas i u kojem bi glas svakoga trebao jednako značiti. A ne da imate tako velike diskrepancije da više milijuna glasova ima jedan kandidat, a on svejedno gubi zato što je nekada određen drugačiji sustav na koji brojimo”, kazao je, uz napomenu da elektorski sustav ima svoje utemeljenje u daljnjoj povijesti.

No, zahvaljujući tom sustavu, događa se sljedeće:

“Ostavlja loš dojam kad iz ciklusa u ciklus, možda i ove 2020. godine, a sigurno 2016. godine, pa sa Georgeom Bushom (2000.), imate neprestanu diskrepanciju, da više glasa za jednoga, a pobjeđuje drugi.”

Usto, takav sustav, rekao je, teško bi bilo mijenjati u SAD-u koji je danas ovako podijeljen.

Jakovina  je ovom izjavom pokazao da ne poznaje američki politički sustav koji je ovako dizajniran kako bi naglasio važnost  svake savezne države. Drugim riječima, ovakav izborni  sustav  naglašava američki federalizam.

Foto: Edvard Šušak/Hina