Vili Beroš postaje “ravnatelj” svim bolnicama u Zagrebu: Doktore će slati iz jedne bolnice u drugu

Vili Beroš postaje “ravnatelj” svim bolnicama u Zagrebu: Doktore će slati iz jedne bolnice u drugu

Sve zagrebačke bolnice u praksi postaju jedna bolnica na više lokacija: dijele sestre, doktore i aparaturu, otkriva Jutarnji list.

Ravnatelji bolnica jučer su održali izvanredni sastanak s ministrom zdravstva VilijemBerošem da bi dogovorili kako će bolnice nastaviti s radom u kriznim uvjetima. KB Dubrava od jučer ne prima pacijente koji nisu covid-pozitivni, bolesnike je razmjestila po drugim bolnicama, donosi Jutarnji list.

Svi smo se usuglasili tako da će se i ljudski resursi i aparatura raspodijeliti prema potrebama. Ova ideja je prihvaćena i zagrebačke bolnice će u ovoj covid krizi raditi u zajedništvu”, naglašava Beroš.

“Svi smo složni oko dogovora. Plastično pojašnjeno, to će izgledati ovako: sve zagrebačke bolnice postaju jedna bolnica na više lokacija. Ministar Beroš je ravnatelj, a svi ostali su mu zamjenici. Međusobno se dijele sestre, doktori i aparatura prema potrebama, dakle svi smo u istom timu”, kaže jedan od sudionika sastanka, piše Jutarnji.

“Situacija je kao u ratu, moramo se prilagoditi i raditi na dobrobit pacijenata i održavanja sustava. Sestre i liječnici iz moje ustanove idu u Dubravu, dio njih dolazi k nama i to je dobro. Jer osim covid-pacijenata imamo i sva ona druga stanja i bolesti koje nisu prestale zbog covid-krize. Primjerice, ako neurokirurg iz Dubrave sad tamo nema posla, imat će na Rebru ili u Vinogradskoj”, govori jedan od ravnatelja.

Hrvatske bolnice svakim danom imaju sve više covid-pozitivnih bolesnika kojima je potrebna liječnička pomoć. Jučer je diljem zemlje u bolnicama bilo 1307 pacijenata, od čega je njih 135 bilo na respiratoru. Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” popunila je svoje kapacitete, a slično je posljednjih dana bilo u covid-bolnici KB Dubrava zbog čega više nisu mogli primati pacijente, pa je više od 50 hospitaliziranih covid-pozitivnih raspodijeljeno na liječenje u četiri zagrebačke bolnice: KBC Sestre milosrdnice, KBC Zagreb, KB Merkur i KB Sveti duh. Kako doznajemo, nekoliko pacijenata koji su u ne-covid bolnicama je na respiratorima.

Kako je u tijeku otvaranje C bloka KB Dubrava, odakle su preseljeni pacijenti koji su hospitalizirani zbog drugih zdravstvenih tegoba, njihovi kreveti su oslobođeni za covid-pozitivne. Premješteni će biti i pacijenti koji su na respiratoru i to bez ikakvog rizika jer će biti priključeni na transportne respiratore i prevezeni u KB Dubrava.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina