Kap koja je prelila Plenkovićevu čašu: Milanović je optužio Marka Milića da je Yutelova škola

Kap koja je prelila Plenkovićevu čašu: Milanović je optužio Marka Milića da je Yutelova škola

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je na novinarska pitanja koja su se odnosila i na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i komunikaciju  s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Upitan je li realno da se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost može održati ovaj tjedan, Plenković je rekao da nije gledao intervju koji je jednoj televiziji ili novinama dao predsjednik MIlanović, ali da “vidi nekakvu banalizaciju jednostavnih tema”.

Napomenuo je da poziv ministrima na sjednicu koji su članovi toga Vijeća, po zakonu potpisuju predsjednik države i predsjednik Vlade i to je jedini akt koji trebaju zajednički potpisati.

Plenković ističe da se prije faze potpisivanja dokumenta kojim se saziva Vijeće za nacionalnu sigurnost, trebaju oni koji sazivaju sjednicu i njihovi suradnici, dakle njihovi uredi, dogovoriti o temama sastanka, dnevnom redu, mjestu i vremenu sastanka.

Podsjeća da za to ne treba formalna korespondencija predsjednika Vlade i Republike, jer postoje ljudi, poput predstojnika ureda premijera i predsjednika države, koje ne treba vrijeđati, kao što je to danas u intervjuu učinio predsjednik Milanović.

Premijer je novinare zamolio i da prilikom postavljanja pitanja, pokušaju sagledati što je činjenično bitno, a što je apsolutno nebitno.

Na novinarsko pitanje ‘čuje li se uopće s predsjednikom Milanovićem’ s kojim je neko vrijeme komunicirao telefonom, Plenković je odgovorio niječno, uz napomenu da za tim nema nikakve potrebe nakon što je Milanović rekao da je “Marko Milić (glasnogovornik Vlade) Yutelova škola” .

Naglasio je da će surađivati s predsjednikom onda kada to bude potrebno, jer su ih građani birali da provode programe i rade sukladno svojim zakonskim ovlastima, a ne da se nekoga vrijeđa.

“Ako vam netko kontinuirano iznosi laži i vrijeđa, zašto bi se čuli na telefon, i u vezi s čim”, upitao je premijer.

Naglasio je kako je riječ o tome da se razgovara onda kada treba, i da će s predsjednikom Republike razgovarati na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Foto: Damir Senčar/Hina