Bartulica upozorio na promašenu investiciju Vesne Pusić: Država je nekome majka, a nekome maćeha

Bartulica upozorio na promašenu investiciju Vesne Pusić: Država je nekome majka, a nekome maćeha

U slobodnom govoru saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica govorio je o strukturi državnog proračuna i načinima trošenja novca. Bartulica je poručio kako moramo biti svjesni da država kao takva ne stvara dodatne vrijednosti te da jednostavno uzima kroz poreze i namete od građana i kompanija te prema svojim prioritetima raspodjeljuje taj novac.

“U tom procesu, ako je država kao u našem slučaju, rekao bih golema, skupa i previše prisutna, ima mogućnosti, gotovo svakodnevno, određivati dobitnike i gubitnike. Zato imamo taj veliki problem, koliko god se govorilo o jednakosti pred zakonom ravnopravnosti, mi smo daleko od toga. Država to smije, zapravo nekima je majka, a nekima maćeha nažalost. I borit ćemo se protiv toga, a najbolji način da se smanji zloupotreba poluge moći je da se jednostavno državna uloga u  našim životima u realnoj ekonomiji smanji i za to ćemo se zalagati”, istaknuo je.

Bartulica je naveo i primjere kako to izgleda. “Jedan od primjera jesu jamstva brodogradilišta gdje su milijarde i milijarde kuna potrošene na državna jamstva kroz taj mehanizam, za industrije koje nisu zapravo konkurentne i ne ostvaruju dobit na, recimo, napravljenim brodovima.”

“Mi potičemo dalje takve industrije koje se nisu uspjele prilagoditi tržišnim uvjetima u svijetu i postavlja se pitanje zašto bi svi porezni obveznici i dalje u toj mjeri to financirali? To može biti nekome u interesu, ali nije u općem interesu. Možemo samo zamišljati na što bi sve mogli potrošiti taj novac”, mišljenja je Bartulica, ukazavši na  još jedan slučaj u kojem se jasno može vidjeti nemar države u trošenju novaca poreznih obveznika u Bruxellesu.

“Hrvatska vlada je još u vrijeme Vesne Pusić kupila jednu zgradu za potrebe naše diplomacije. Dan-danas je ta zgrada prazna, godinama je prazna, a u međuvremenu broj diplomata raste. Imali smo predsjedavanje Europskom unijom, plaćamo mjesečni najam, po mojim saznanjima otprilike 30.000 eura mjesečno za potrebe naše diplomacije, a cijelo ovo vrijeme stoji prazna zgrada koja je kupljena”, tvrdi.

Zastupnik Domovinskog pokreta uvjeren je kako je to tek jedan mali pokazatelj kako država nije odgovorna u trošenju javnog novca, ali je dao i prijedlog na što bi se mogao potrošiti javni novac.

“Evo ja od kad sam u Saboru dobivam često upite i pisma građana, među ostalim postoji i jedan stožer dolje u Dalmaciji – Stožer za pravičnu naknadu štete u Splitu od katastrofalnog požara koji je tamo izbio 2017. godine. Preko 900 obitelji još čekaju od države odgovor na njihove opravdane zahtjeve. Procijenjena šteta je od Državnog povjerenstva u iznosu od 130 milijuna kuna. Sjećamo se, taj požar je čak u jednom trenutku ugrožavao Split. Hvala Bogu nitko nije stradao, međutim velika je imovinska šteta nastala i nema odgovora od države”, poručio je te dodao kako je obećao da će pokušati javno o tome govoriti, ali da kroz ove primjere vidimo kako je država određenima, na žalost, majka, a drugima maćeha koja troši novac na neodgovoran način. Dakle, daleko smo od jednakosti.

Foto: Edvard Šušak/Hina