Borba protiv korone donosi vrlo neugodnu nuspojavu: Najveća opasnost prijeti sljedeće zime

Borba protiv korone donosi vrlo neugodnu nuspojavu: Najveća opasnost prijeti sljedeće zime

Znanstvenici sa Sveučilišta Princeton upozoravaju da se zdravstveni sustavi moraju pripremiti za čitav niz respiratornih infekcija poput gripe nakon ukidanja zaključavanja i pravila fizičkog distanciranja.

Istraživači s Princetona otkrili da su mjere ograničavanja širenja Covida-19 imaju nuspojavu: pad transmisije respiratornih bolesti za najmanje 20 posto. Tvrde da stanovništvo postaje osjetljivije na bolesti; značajni ispadi mogu se očekivati u nadolazećim godinama, a vrhunac bi mogao biti sljedeće zime, stoji u radu objavljenom u časopisu PNAS.

Istraživači izvještavaju da su nefarmaceutske intervencije (NPI) za COVID-19, poput održavanja razmaka, zatvaranja škola, ograničenja putovanja i upotrebe maski u javnim prostorima, vjerojatno smanjile prijenos drugih respiratornih infekcija u cirkulaciji, poput sezonske gripe i respiratornog sincicijskog virusa (RSV), povećavajući time udio populacije osjetljive na te infekcije, prenosi Tportal.

Foto: EPA/Hina

Epidemiološki modeli sugeriraju da bi povećana osjetljivost mogla dovesti do velikih epidemija gripe i RSV-a nakon uklanjanja nefarmaceutskih intervencija. A za takav ishod trebat će dobro pripremiti zdravstvene sustave, smatraju autori.

Mnoge endemske, izravno prenesene, respiratorne infekcije pokazuju različite sezonske i dugoročne cikluse učestalosti. Na sezonalnost nekih bolesti tako utječe klima, dok se druge, poput ospica, više javljaju u vrijeme školskih polugodišta. Kampanje cijepljenja, pad nataliteta, migracija i raseljavanje stanovništva, sve to mijenja obrasce širenja infekcija. Neki podaci o pandemiji gripe iz 1918. sugeriraju da su nefarmaceutske intervencije smanjile prijenos ospica za 38 posto.

Epidemije sezonske gripe na višim geografskim širinama uglavnom su uzrokovane klimatskim promjenama. Iako postoje neki dokazi o imunitetu stada, složena interakcija naizmjeničnih podtipova i antigena određuje razlike u osjetljivosti iz godine u godinu i utječe na veličinu izbijanja.

RSV pak uzrokuje infekcije donjih dišnih putova u novorođenčadi i globalno je glavni razlog otprilike pet posto smrtnih slučajeva djece mlađe od pet godina; cjepivo za tu bolest trenutno ne postoji. Poput gripe i RSV se pojavljuje najčešće zimi, u uvjetima hladne i suhe klime. Istraživači otkrivaju kako mjere za ograničavanje širenja SARS-CoV-2 već počinju utjecati na prijenos drugih izravno prenesenih, endemskih bolesti.

Rezultati istraživanja znanstvenika s Princetona sugeriraju velika izbijanja zaraznih bolesti u sljedećim godinama. Pojačani nadzor, serološka ispitivanja i lokalna modeliranja pomoći će odrediti buduću dinamiku i rizik od ovih infekcija, zaključuju autori.

Foto: EPA/Hina