Milanović o presudi Sanaderu i HDZ-u: Bačić može biti zadovoljan iako je držao 700 000 eura u blagajni

Milanović o presudi Sanaderu i HDZ-u: Bačić može biti zadovoljan iako je držao 700 000 eura u blagajni

Predsjednik Republike sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira, a posjetit će i tvrtku Brodosplit d.d. gdje će obići pogon Brodogradilišta specijalnih objekata i hale gradilišta obalno ophodnih brodova.

U izjavi novinarima kazao je da će odgovoriti na poziv iz Ureda premijera na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, javlja N1.

“Nije problem u datumu, rekao sam da ću se prilagoditi. Međutim, on na jedan vrlo čudan način inzistira na dopisivanju preko svog kaluđera koji onda preko svog vladike piše u upravnom govoru što predsjednik Vlade misli, a istovremeno mi se obraća direktno Plenković pismom vezanim uz Nacionalnu strategiju razvoja”, govori Milanović.

“Vidjet ćemo, dobit će odgovor. On je odbio govoriti o problemu kršenju Daytona na štetu Hrvata u Federaciji, to mi je neobično. Još jednom ću ga zamoliti da se to razmatra… On je preko svog šefa kabineta poručio, objavit ćemo to pismo, jer očito moramo, to treba jednom širom temom obuhvatti – položaj svih Hrvata od Novog Zelanda, što je pogrešno jer su samo u BiH Hrvati konstitutivan narod. Iz nekog razloga on bježi od te teme”, nastavlja Milanović.

“Nacionalna strategija je dokument koji u okviru europskog semestra mi moramo usvojiti, to je jedan velebni seminarski rad u kojemu će biti copy-paste, ali to moramo odraditi. Zato bi bilo dobro da u njegovoj pripremi, prije nego dođe pred Sabor, po principu uzmi ili ustavi, da u njega budu uključeni svi koji su dionici, a saborski zastupnici oporbe su žene i muškarci za koje je glasalo skoro pola Hrvata”, kaže.

“Još nije gotovo, još se to vucara… Mislim da neki ljudi iz HDZ-a mogu biti zadovoljni ovom presudom, posebno oni koji su imali refleks da 700.000 eura u gotovini drže u blagajni 9 mjeseci. Taj novac im je donio Barišić s ceste. Meni je drago da je sud utvrdio da to nije normalno ponašanje, barem što se tiče stranke, tako da drugi u drugim strankama ne pomisle da je to normalno”. Očito je predsjednik Milanović mislio na   Branka Bačića  koji je tek nakon devet mjeseci shvatio da nije normalno držati 700 000 eura u sefu pa ga je na kraju ipak predao Uskoku. Podsjetimo, Bačić je na svjedočenju rekao da je prije razrješenja s mjesta rizničara Barišić o novcu za koji je rekao da je doniran stranci obavijestio Sanaderovu nasljednicu na čelu HDZ-a Jadranku Kosor. No kada se nedugo nakon toga u medijima počelo pisati o Barišiću i aferi Fimi media, Jadranka Kosor je o novcu izvijestila glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a Bačić je u DORH odnio dva milijuna kuna i 300 tisuća eura. Ovu činjenicu  oporbeni zastupnici često prigovaraju Bačiću.

Foto: Damir Senčar/Hina