Kako je Srbin osvojio srce Sarajeva: Najveće iznenađenje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini

Kako je Srbin osvojio srce Sarajeva: Najveće iznenađenje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini

Predsjednik stranke Predrag Kojović zahvalio se sinoć volonterima i članovima Naše stranke kao i građanima koji su ”smogli hrabrosti da glasaju”. Naša stranka održala je pres-konferenciju na kojoj su priopćili da su na jučer održanim izborima ostvarili sjajne rezultate.

”Ovo je bio referendum o tome u kakvoj Bosni i Hercegovini hoćemo živjeti. Ponosan sam jer su građani Sarajeva jasno i glasno rekli, želimo živjetiu BiH u kojoj se ljudi ne žele dijeliti po torovima”, rekao je on i predstavio ”novog načelnika općine Centar Srđana Mandića”.

”Dobra večer Bosno i Hercegovino, dobra večer Sarajevo. Moje ime je Srđan Mandić i ja sam novi načelnik općine Centar”, rekao je on, zahvalivši se i kolegama iz ostalih stranaka četvorke. Kazao je i da je kampanja bila nekorektna, ali da svima oprašta.

”Od ovog trenutka ja sam načelnik za sve građane i posebno za one koji nisu glasali za mene. Ja sam dijete ovog grada i bit ću načelnik svih građanki i građana koji u ovoj općini žive”, dodao je Mandić, uz poruku da je ovo ”početak jedne nove Bosne i Hercegovine”.

Srđan Mandić rođen je 1972. godine u Sarajevu. Osnovnu školu završio je na Grbavici kao učenik generacije. Strojarski fakultet u Sarajevu prekida početkom agresije na BiH. Ratni period proveo je kao pripadnik Armije BiH. Odmah nakon završetka rata upisuje Ekonomski fakultet na kojem je diplomirao 2000., a status magistra ekonomskih znanosti iz područja marketinga na istom fakultetu stekao je 2012. godine. U bogatoj karijeri, između ostaloga, bio je i direktor sarajevskog Oslobođenja.

Član je Naše stranke od 2009. godine, a na četvrtom kongresu, održanom u svibnju 2019. godine, izabran je za njenog potpredsjednika. U Vladi Kantona Sarajevo obavljao je dužnost ministra komunalne privrede i infrastrukture.

Bosanskohercegovački mediji su izvještavali da je Srđan Mandić bio “na meti napada stranke SDA i njoj bliskih medija”.

“Činjenica da je Mandić za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine – časne vojske koja se borila za teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje – za SDA ne znači ništa. “Počastili” su Mandića gnjusnim komentarima, poput onog da je “podvala”. Na osnovu čega su došli do takvih zaključaka poznato je samo članovima SDA jer Mandić nikad nije bio na krivoj strani povijesti. Za vrijeme opsade Sarajeva pridružio se Armiji Republike Bosne i Hercegovine i aktivno sudjelovao u obrani svog grada od napada agresorskih snaga. Upravo zbog tih povijesnih činjenica gnjusni su i neprihvatljivi nasrtaji na Mandića samo zbog toga što se zove Srđan ili što nije u koaliciji sa SDA. To nije politika prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića koji je uvijek isticao važnost multietničke Armije Republike BiH koja je herojskom i časnom borbom obranila našu zemlju”, pisao je portal Report.

Na slici: Srđan Mandić

Foto: N1