Hoće li Plenković i Milanović reagirati nakon sramotne presude sutkinje Irene Kvaternik: Pogodovala je obijesnom vozaču Kameničkom

Hoće li Plenković i Milanović reagirati nakon sramotne presude sutkinje Irene Kvaternik: Pogodovala je obijesnom vozaču Kameničkom

Brojni građani su šokirani presudom od samo četiri i pol godine Marinu Kameničkom. Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti podsjetio je kako obitelji poginulih sada proživljavaju veliku bol. Kamenički je izazvao smrt dviju žena. Mnogi se pitaju kakvu poruku sud šalje ovakvom odlukom.

”Treba biti poruka da se ne čini ovako nešto, naime Kazneni zakon je takav da bi trebao vratiti onog koji bi htio počiniti bilo kakvo kazneno djelo, da to ne počini, a u ovom slučaju možda bi trebalo malo tenzije stišati i sačekati pravomoćnu presudu ”, rekao je prometni stručnjak Rajko Horvat.

Stručnjak upozorava kako i javnost utječe na pojedine odluke suda, stoga vjeruje da treba sačekati da se iskoristi sva pravna regulativa, javlja RTL.

”Poruka za ovu presudu sigurno nije primjerena, jer mladi čovjek koji je počinio takvo kazneno djelo s ovom kaznom sigurno neće steći neko povjerenje dalje u

društvu”, kazao je Horvat.

Na slici Marin Kamenički Foto: Damir Senčar/Hina

Brojni se pitanju i koja je odgovornost roditelja, jer je Kamenički u vrijeme počinjenja kaznenog djela imao 20 godina.

”Karakterne osobine čovjeka se stječu u obitelji, tijekom školovanja i u okolinu. Ali obitelj je ta koja najviše može utjecati na odgoj djeteta. Pitanje je kako tako mladi čovjek može doći do tako opasnog, jakog vozila koje je uz njegovo neiskustvo sredstvo za tragičan događaj”, rekao je prometni stručnjak.

Horvat vjeruje da policija može puno kažnjavati, no ako svaki put kad to proslijedi pravosuđu, ako ta kazna nije izvjesna, onda nema kazni koje će pridonijeti sigurnosti u prometu. Niti će takva osoba promijeniti svoje ponašanje u cestovnom prometu.

”Svi mi smo spremni kritizirati ili čak podupirati novčane kazne, no pitanje je jesmo li spremni poštivati to? Pođimo od sebe, a onda osuđujmo druge”, zaključio je Horvat.

Podsjetimo ovu sramotnu odluku  donijela je  sutkinja Irena Kvaternik. Zanimljive su barem dvije  stvari kod ove presudu. Je li presuda slučajno donijeta  samo dan prije Kolone sjećanja  kako bi   prošla ispod medijskog radar i propitkivanja  javnosti zašto je bijesni vozač Kamenički dobio tako malu kaznu od samo 4,5 godina i tako izbjegao  odlazak u zatvor do pravomoćne presude. Presuda je toliko skandalozna da su se mnogi  s pravom upitali je li ovdje riječ o pravosudnoj korupciji. Tim više što je  obitelj Kamenički vrlo imućna  i ma dobre političke i društvene veze.

Nakon ovakve presude, koja dovodi u pitanje  osnovno povjerenje  u pravosudni sustav,  bit će  zanimljivo vidjeti  komentare premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića.

Foto: Damir Senčar/Hina