Njemački list Der Spiegel teško optužuje hrvatsku policiju: Bičuje ilegalne migranti i nasilno ih vraća u BiH

Njemački list Der Spiegel teško optužuje hrvatsku policiju: Bičuje ilegalne migranti i nasilno ih vraća u BiH

Njemački list “Der Spiegel” objavio je snimke za koje tvrde da prikazuju brutalnost hrvatske policije prema migrantima koji iz BiH pokušavaju prijeći u Hrvatsku. Video koji donosi list nastao je u ožujku 2020. u blizini mjesta Poljana.

Za osobe u tamnim odorama tvrdi se da su pripadnici hrvatske policije koji prisilno tjeraju ilegalne migrante iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, no na snimkama je nemoguće razaznati oznake MUP-a RH, a nasilnici su i lica sakrili fantomkama.

Novinari lista Spiegel tvrde i da hrvatski policajci primjenjuju psihičko i fizičko nasilje te da koriste bičeve, palice i kamenje, prenosi N1.

Uznmirujuća videosnimka objavljena je na Der Spiegelovoj stranici.

Tražitelji azila već godinama prijavljuju zlostavljanje hrvatske policije i tjera ih se u Bosnu i Hercegovinu, tvrdi list. Fotografije organizacija pokazuju izbjeglice pune rana, slomljenih ruku, izbijenih zuba i crnih podljeva na njihovim leđima.

Pushbackovi, kako ih se naziva, ne krše samo hrvatski zakon o izbjeglicama već i europsko pravo te Ženevsku konvenciju o izbjeglicama. Umjesto da im se daje pravo da budu saslušani, tražitelji azila se tuku, navodi list.

Hrvatske vlasti, nastavlja Der Spiegel, poriču da policajci koriste silu na granici ili da ilegalno vraćaju tražitelje azila natrag preko granice.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili su Spiegelu da nemaju podatke da se na taj dan i u tom području išta događalo. Poručili su da bez dodatnih detalja ne mogu komentirati incident. Hrvatska, poručili su iz MUP-a, onima koji to zatraže omogućuje da postanu tražitelji azila, a da izvještaji međunarodnih udruga o ozlijeđenim migrantima potpuno odbacuju mogućnost sukoba između samih migranata, koji onda, tvrdi MUP, za to krive hrvatsku policiju.

Na slici:Ilustracija

Foto:N1