Milan Ivkošić o hrvatsko-srpskoj pomirbi: Plenković stječe političke poene, Pupovac mudruje, a Milošević pokazuje stvarnu brigu za Srbe

Milan Ivkošić o hrvatsko-srpskoj pomirbi: Plenković stječe političke poene, Pupovac mudruje, a Milošević pokazuje stvarnu brigu za Srbe

Izaslanik srbijanskog predsjednika Vučića u Vukovaru bio je Veran Matić, sudionik proturatnih prosvjeda u Srbiji i čelnik televizije B92 iz devedesetih godina prošlog stoljeća, upamćene po neovisnom novinarstvu. Matić je prilikom polaganja vijenca na Ovčari kleknuo ispred spomenika i bio je prvi srbijanski dužnosnik u Koloni sjećanja, a u Vukovaru je izjavio kako je “jako važno da imamo poštovanje prema žrtvama i solidarnost s obiteljima žrtava”, piše Milan Ivkošić u svojoj kolumni u Večernjem list.

Izrazio je “žaljenje zbog svega onoga što se dogodilo ovome gradu i građanima u ratnim godinama” te rekao da mu je “stalo da se pronađe svaka nestala osoba”, čemu mogu pridonijeti ovakve zajedničke komemoracije. Malo je neobično da slične izjave daju hrvatski desničar Penava i Srbin Matić koji dolazi u ime srbijanske vlasti koje se sjećamo po zlu iz ratnih vremena. Ali to ipak pokazuje da postoji spremnost da se postigne pomirba nužna za normalan život tamo gdje je zluradi i ne bi očekivali. Hrvatska i Srbija su susjedne države među kojima je neizbježna raznolika suradnja, a Srbi u Hrvatskoj dio su državne zajednice u kojoj moraju naći i zajednički život s Hrvatima. Istina, treba reći da oni po brojnosti, gospodarskoj i političkoj moći ni izdaleka nisu važni koliko se to čini po svakidašnjoj prisutnosti hrvatsko-srpskih odnosa u javnosti. U Hrvatskoj ih ima oko četiri posto i svake ih je godine sve manje, kao što je sve manje i Hrvata.

Vještina kojom njihov vođa Milorad Pupovac na sebe skreće mnogo veću pozornost nego što je zaslužuje drži ih na političkoj sceni, a u stvarnosti riječ je uvelike o siromašnom seoskom stanovništvu do kojeg je Pupovcu puno manje stalo nego do svoje promidžbe. Određenu novost u sliku o Srbima u Hrvatskoj unio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević koji i praktično i riječima pokazuje puno veću brigu za stvarne nevolje Srba u Hrvatskoj – za njihov gospodarski i socijalni položaj. I doista, puno je važnije da se dovede struja i voda u srpska sela u kojima ih nema, urede ceste i stvore uvjeti za život dostojan hrvatskih građana od Pupovčeva mudrovanja ili Plenkovićeva stjecanja političkih poena na hrvatsko-srpskoj pomirbi.

Foto: Hina