Cjepivo s Oxforda učinkovito samo 70 posto, a Plenkovićeva Vlada naručila čak 2,7 milijuna doza

Cjepivo s Oxforda učinkovito samo 70 posto, a Plenkovićeva Vlada naručila čak  2,7 milijuna doza

TVRTKA AstraZeneca priopćila je da je njezino cjepivo protiv koronavirusa, razvijeno u suradnji s britanskim sveučilištem Oxford, prosječno učinkovito 70 posto. Rezultate je objavio i BBC.

AstraZeneca najnovija je farmaceutska tvrtka koja je objavila pozitivne rezultate u znanstvenoj utrci prema cjepivu, nakon američkih Pfizera/BionTecha i Moderne s 95 posto učinkovitosti.

“Učinkovitost i sigurnost ovog cjepiva potvrđuju da će ono biti visoko efikasno u borbi protiv covida-19 i da će imati neposredni utjecaj na ovaj hitan javnozdravstveni problem”, rekao je Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece, prenosi Index.

Efikasnost cjepiva može se podići na 90 posto. Kada su dobrovoljci dobili dvije visoke doze, zaštita je bila 62 posto, ali se ona podigla na 90 posto kada su najprije dobili nisku dozu cjepiva, a potom visoku. Zasad nije jasno zbog čega postoji tolika razlika.

Oksfordsko cjepivo znatno je jeftinije od američkih te ga je lakše ga skladištiti i transportirati. Proces razvoja cjepiva koje inače traje i do deset godina britanski istraživači obavili su za otprilike deset mjeseci, napomenuo je BBC.

Podsjetimo, Europska komisija dogovorila je isporuku cjepiva sa šest kompanija, od kojih je jedno upravo cjepivo koje razvijaju znanstvenici s Oxforda zajedno s kompanijom AstraZeneca.

Ta britanska firma trebala bi za zemlje Europske unije osigurati najmanje 300 milijuna doza, od čega bi Hrvatska trebala dobiti 2.7 milijuna.

Foto: Damir Senčar/Hina