Tko je korona profiter: Je li Ivan Đikić mislio na Dragana Primorca

Tko je korona profiter: Je li Ivan Đikić mislio na Dragana Primorca

‘Tko je u sukobu interesa kao član znanstvenog savjeta Vlade i privatnik koji dobro zarađuje od brzih antigenih testiranja? Zašto ovi testovi nisu uvedeni u sustav Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo?’, zapitao se noćas putem društvenih mreža hrvatski znanstvenik iz Njemačke Ivan Đikić, pozvavši ministra zdravstva Vilija Beroša da mu odgovori, prenosi tportal.

Beroš ga je, kako je naknadno objavio, vrlo brzo nazvao, pa mu se Đikić na tome javno zahvalio. ‘Rekao je da je uvijek važno razgovarati, da nije upoznat s problemima ali će javno odgovoriti na sva moja pitanja o testiranjima. Mediji mogu pratiti. Osobno dajem punu podršku cijelom HR zdravstvenom sustavu u ovoj teškoj situaciji’, napisao je.

Treba kazati da Đikić nikoga nije izravno spomenuo, niti optužio da je u sukobu interesa, ali je iz niza objava bilo jasno da aludira na Dragana Primorca: on je član znanstvenog savjeta i ujedno suvlasnik klinike Sveta Katarina, koja se reklamirala kao ‘prva u Hrvatskoj je na tržište omogućila brzi test za testiranje na Covid-19’. Nije se na tome zaustavio, nego je i Beroša i Plenkovića pozvao da budu transparentni i dosljedni, pa odgovore na pitanje ‘tko je platio javno reklamirana serološka testiranja sportaša u RH? Gdje su ti rezultati objavljeni i kakav je javni interes RH u tome?’.

Đikić je citirao novinske članke po kojima su testovi u različitim dijelovima Hrvatske 2,5 do 10 puta skuplji, te po kojima bi prvi korak trebalo biti puno otkrivanje sukoba interesa vlade, političara, znanstvenih savjetnika i namještenika odgovornih za testiranje. Novinarima je savjetovao da slijede trag novca ‘i dosta će se saznati o netransparentnim odlukama i interesima lobija, cijenama i vrsti testiranja u RH u usporedbi s EU’.

Među tviterašima nema sumnje na koga se aludiralo da je u sukobu interesa, a više korisnika navelo je upravo Primorca kao vlasnika tvrtke ‘Origo zdravlje d.o.o.’ koja je suvlasnik bolnice Sveta Katarina. Dragan Primorac za tportal naglašava da se ‘Ivanom Đikićem ne bavi već trinaest godina, niti ga namjerava komentirati’.

‘Što se tiče sukoba interesa: nemam nikakvu obavezu prema Vladi, nitko me ne plaća, sve je potpuno jasno i transparentno i nikakvog sukoba ne može biti’, kazao nam je Primorac, dodavši da se u njegovoj klinici koriste upravo testovi čiji je Ivan Đikić glavni zagovaratelj i koje svakodnevno intenzivno preporuča, što je i po njemu dobro. Upitali smo ga smatra li da se brzi antigenski testovi u Hrvatskoj trebaju šire i intenzivnije koristiti.

‘Naravno, pa cijeli svijet ih je uveo – Nijemci su nedavno kupili 20 milijuna komada, u SAD-u se provode masovna testiranja, kao i u cijeloj Europi, recimo i u francuskim zračnim lukama, Slovačka je testirala cijelu državu…’, nabraja Primorac. Tvrdi da u njegovom projektu PCR i serološkog testiranja nogometaša u Hrvatskoj iz svibnja, s kojim je upoznata FIFA i UEFA, a kojega je promovirao i u inozemstvu, država nije participirala.

‘Radi se o znanstvenom projektu kojem je prethodilo dobivanje mišljenja Etičkog povjerenstva, u kojemu su sudjelovali Hrvatski nogometni savez, bolnica Sveta Katarina i Nastavni zavod Andrija Štampar, a dio projekta u drugoj fazi je napravljen u ‘Genosu’. HNS je simbolično platio trećinu cijene vrijednosti projekta, a bolnica i Nastavni zavod odrekli su se svog profita, pa smo napravili iskorak kojim su spriječene infekcije na nogometnim terenima. I tu je sve poznato i javno, objavili smo znanstveni rad i snažno pozicionirali Hrvatsku, koja je tim modelom prva pokazala put za povratak sportaša na nogometne terene’, tvrdi Primorac.

Foto: Mario Strmotić/Hina