Afera masoni: Šef lože Nikica Gabrić je na sastanke s novinarima dolazi ozvučen

Afera masoni: Šef lože Nikica Gabrić je na sastanke s novinarima dolazi ozvučen

Državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv glavnog urednika 7Dnevno Marka Cigoja, direktorice Marije Dekanić i bivšeg zamjenika glavnog urednika Vuka Radića zbog sumnje da su pokušali iznuditi poduzetnika Nikicu Gabrića u pripremi teksta o masonskoj loži kojoj je on bio na čelu.

Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitete, objavilo da su tijekom prosinca 2019. i siječnja 2020. Cigoj i Dekanić, “u cilju stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti u iznosu od 200.000 kuna” kontaktirali Gabrića i rekli da “tjednik priprema određeni članak i da će biti objavljeno više članaka na tu temu u više brojeva’.

Dodaju da Gabrić potom u više navrata susreo s prvookrivljenikom i drugookrivljenicom te rekao da bi otkrivanjem identiteta članova masonske lože njima nastupila velika šteta i ugrozio se njihov društveni položaj, javlja Tportal,

Tužiteljstvo tvrdi da su od Gabrića tražili da plati “sponzorstvo” kako se članci o masonskoj loži ne bi objavili.

No, Gabrić na to nije pristao pa je u tjedniku objavljeno više tekstova o masonskoj loži, koje je u većem dijelu napisao trećeokrivljeni Vuk Radić.

U međuvremenu se obratio policiji pa su Cigoj, Dekanić i Radić zbog pokušaja iznude uhićeni u veljači ove godine nakon čega je u tzv. aferi Mason sa svoje dužnosti morao otići tadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić za kojega se otkrilo da je također član masonske lože.

Jelenića je na čelu Državnog odvjetništva zamijenila Zlata Hrvoj Šipek koja je od Etičkog povjerenstva DORH-a zatražila mišljenje je li Jelenićevo članstvo u masonima spojivo s obnašanjem neke funkcije u tužiteljstvu.

Etičko povjerenstvo u srijedu je donijelo jednoglasno mišljenje da je članstvo u masonima u suprotnosti s “načelom nepristranosti, dostojanstva i lojalnosti Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika i nespojivo je s obnašanjem dužnosti državnog odvjetnika ili zamjenika državnog odvjetnika”.

U priopćenju dodaju i da je Hrvoj Šipek od Jelenića, koji je sada zamjenik glavnog državnog odvjetnika, zatražila da joj dostavi dokaz o svom članstvu odnosno prestanku članstva u masonima, nakon čega će odlučiti hoće li protiv njega pokrenuti stegovni postupak.

Jelenić u četvrtak nije bio dostupan za izjave.

Foto: Dnevno