Medved brani koaliciju s Pupovčevim SDSS-om i jako stidljivo govori o odšteti koju Srbija treba platiti

Medved brani koaliciju s Pupovčevim SDSS-om i jako stidljivo govori o odšteti koju Srbija treba platiti

Ministar branitelja Tomo Medved dao je intervju Novom listu u kojemu je branio koaliciju sa SDSS-om.

Iz tih krugova aktualna vlast se naziva »hrvatsko-srpskom trgovačkom koalicijom« – kakav je vaš odgovor na to?

– Takve konstatacije nadilaze razinu adekvatne komunikacije čak i kada se radi o »političkom ringu«. Nacionalne manjine godinama participiraju u parlamentarnoj većini, čiji su dio bili i oni koji su danas među najglasnijima. Prihvaćam da to možda ne znaju oni koji politiku prate od jučer, a danas žele biti prepoznati politički akteri. Međutim, svi procesi koji se odvijaju i snažna zaštita nacionalnih interesa, kao i put onih koji koriste ovakav naziv dokazi su da je on isključivo pokušaj manipulacije biračkim tijelom.

Bili ste prošlog tjedna u Vukovaru, s kakvim se dojmovima vraćate?

– Drago mi je što smo i ove godine, kada smo ovu tužnu obljetnicu obilježili u posebnim okolnostima s obzirom na aktualnu epidemiju i preporučene mjere, žrtvama Vukovara i Škabrnje primjereno i dostojanstveno odali počast. Sudionici Kolone sjećanja pokazali su da su tu zbog žrtava kojih se toga dana posebno, s tugom i ponosom prisjećamo.

Desna oporba i branitelji traže da premijer Plenković srbijanskom predsjedniku Vučiću isporuči »račun« za sve što se događalo u Domovinskom ratu, a riječ je među ostalim o naplati ratne odštete od Srbije. Koliko je to realno?

– Podsjećam da je predsjednik Vlade Andrej Plenković ovo pitanje nametnuo i 2018. godine tijekom boravka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagrebu, a ista tema nameće se u svakoj prilici. Naš prioritet u zahtjevima prema Republici Srbiji su informacije o osobama nestalima u Domovinskom ratu, a Republika Hrvatska koristit će sve raspoložive mehanizme i u rješavanju ovog otvorenog pitanja koje se odnosi na ratnu odštetu.

Ovog tjedna održana je dugoočekivana sjednica VNS-a – kako ocjenjujete zaključke i atmosferu na toj sjednici? Nakon sastanka, imate li dojam kako će ubuduće funkcionirati odnos »dvaju brda«, odnosno dvojice čelnika?

 Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju zajednički sazivaju predsjednik Republike i predsjednik Vlade, održana je po unaprijed dogovorenom dnevnom redu i raspravljalo se isključivo o točkama koje su potom i komunicirane u javnosti. ​Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu i odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama. Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu te osudili nedavni napad na Trgu svetog Marka kao kazneno djelo s obilježjima terorizma.
Također, Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika u predstavnička tijela BiH. Bilo je riječi i o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama. Vijeće je raspravljalo i o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, a članovi Vijeća upoznati su i s aktualnim stanjem u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

​Što je po vašem mišljenju na toj sjednici bilo ključno, naime, postignut je konsenzus o tome da mjere protiv radikalizacije u društvu moraju biti još konkretnije. Što to točno znači? U kojem smjeru će ići zakonske izmjene?

– Kao što vam je poznato, krajem listopada održana je sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti kojom sam predsjedao, a sazvana je povodom zaključka Vlade o sprječavanju radikalizacije u društvu. Na toj su sjednici kroz izlaganja relevantnih resora prezentirane analize postojećeg stanja iz različitih područja nadležnosti te je usvojen niz mjera za sveobuhvatan, sustavan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije. O tome je Koordinacija izvijestila Vladu, a potom i Vijeće za nacionalnu sigurnost, koje je raspravilo o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je jasno i nedvosmisleno osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu, a o svim daljnjim koracima pa i mogućim zakonskim izmjenama javnost će biti pravodobno informirana.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina