Od 500 učenika tek njih sedmero je pozitivino, ali to još uvijek ne znači da imaju koronu

Od 500 učenika tek njih sedmero je pozitivino, ali to još uvijek ne znači da imaju koronu

U tri zagrebačke škole već su testirani prvi učenici. RTL Danas donosi kako je prošao prvi dan testiranja i razgovor s Jasminom Vraneš iz Zavoda Dr. Andrija Štampar.

Zagreb je počeo s brzim antigenskim testiranjem u školama. Bris je dalo oko 600 učenika, a do kraja tjedna trebalo bi ih biti testirano oko tri tisuće. Odabrano je 15 škola, a rezultati bi trebali pokazati ima li među učenicima onih bez simptoma koji šire zarazu. O tome će ovisti i odluka hoće li se nastava iz učionica preseliti online.

U tri zagrebačke srednje škole brzim antigenskim testovima testirani su prvi učenici. Velik broj roditelja dao je svoj pristanak da njihova djeca budu testirana, a uz učenike to je učinio i dio djelatnika škola, prenosi Tportal.

U RTL-u Danas gostovala je Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a Dr. Andrija Štampar koja je otkrila prve rezultate testiranja.

‘Mi ne izričemo odmah mjeru samoizolacije, ali su obaviješteni oni koji su bili na brzom testu pozitivni. Danas je u tri škole testirano oko 500 učenika, trebalo je biti 600, ali se nisu svi odazvali. Testirani su i nastavnici. U dvije škole nijedan nastavnik ni učenik nije bio pozitivan, dok je u jednoj školi bilo sedam pozitivnih učenika i jedan nastavnik.

Oni su obaviješteni, a kako je riječ o tri učenika u jednom razredu i tri u drugom i jedan u trećem razredu, ova dva razreda gdje se uočava grupiranje, odmah je odlučeno da sutra nemaju nastavu. Moramo ujutro dobiti potvrdu PCR testom i onda će se izreći mjera samoizolacije i cijeli razred će se staviti u samoizolaciju, ako se potvrdi grupiranje. Bez potvrde nema izricanja mjere samoizolacije, ali svi su upozoreni i znaju rezultate brzog testa’, kazala je.

‘U ovih tjedan dana se planira testirati oko 3000 učenika, što je dovoljno da bude reprezentativno, da se može prosuditi kolika je prevalencija u osnovnim i srednjim školama grada Zagreba. Ne očekujemo veliku prevalenciju, čak očekujemo nižu nego što je ukupna prevalencija u Zagrebu. Ali kad vidimo kao u ovoj školi da postoji grupiranje ili više pozitivnih onda će se odmah djelovati i mjera će se izricati samo za te razrede i te škole’.

Foto: Damir Senčar/Hina