Je li moguće: Liječnici koji izgaraju u covid bolnici dobit će manju plaću

Je li moguće: Liječnici koji izgaraju u covid bolnici dobit će manju plaću

U hrvatskim bolnicama moglo bi doći do još jednog apsurda – zdravstveni djelatnici koji rade s covid-pacijentima, a posebno oni koji su došli pomoći u covid-bolnicu KB Dubrava mogli bi dobiti manju plaću za protekli mjesec nego za mjesec prije kad su radili svoj redoviti posao u matičnim bolnicama.

Jutarnji list piše kako Ministarstvo zdravstva još uvijek nije dalo nikakav naputak ravnateljima bolnica o tome tko ima pravo i na koliki dodatak dok traje covid-kriza. V.d. ravnatelja KB-a Dubrava Ivica Lukšić odlučio je da oni koji rade u PRIC-u imaju pravo na dodatak na uvjete rada od 28 posto, ali to još uvijek nije riješilo problem. Tamo je satnica tek temeljna plaća uz dodatak od 28 posto na uvjete rada jer se radi dnevno po principu 4 sata rada, 4 sata odmora pa onda opet povratak u bolnicu na 4 sata. To će ih dovesti do barem 20 posto niže plaće nego kad su radili u matičnoj bolnici.

Prema grubom izračunu Jutarnjeg, ako neki specijalist koji je došao raditi u covid-bolnicu ima osnovnu plaću 10.000 kuna, a radi u jedinici intenzivne skrbi, na tu će plaću dobiti dogovorenih 28 posto više. Plaća će mu ugrubo iznositi 12.800 kuna, i tu priča završava jer taj liječnik nema dežurstava i prekovremenih. U matičnoj bolnici, pak, imao bi osnovnu plaću 10.000 kuna, zatim 19 posto dodatka na uvjete rada koje imaju gotovo svi, dežurao bi tri ili četiri puta i njegova bi plaća bila oko 16.000 kuna, javlja Novi list.

Ministar Vili Beroš jučer je na Vladi najavio ‘odluku o plaćama do kraja tjedna’, ali bez ikakvih pojedinosti, premda su neke zdravstvene ustanove već isplatile plaće za studeni s dodatkom od 28 posto i tako moguće ‘prekršile propise jer ne mogu biti nepravedni prema svojim zaposlenicima’ zbog ‘nejasne primjene Kolektivnog ugovora’.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina