General Ljubo Ćesić Rojs opisao kakav je bio njegov veliki prijatelj Stojan Tokić: Bio je duša od čovjeka

General Ljubo Ćesić Rojs opisao kakav je bio njegov veliki prijatelj Stojan Tokić: Bio je duša od čovjeka

U 59. godini života u KBC-u Dubrava preminuo je ugledni poduzetnik Stojan Tokić, koji je s bratom Ilijom bio suvlasnik tvrtke “Tokić” iz Sesveta, koja je najveći regionalni distributer autodijelova, u Hrvatskoj i Sloveniji.

Duže od mjesec dana borio se u bolnici Dubrava s koronavirusom, prebolio je koronu, ali se u bolnici zarazio bakterijom MRSA, koja je dovela do tragičnog ishoda.

Njegov prijatelj, general u mirovini Ljubo Ćesić Rojs nam kaže da će uvijek čuvati Stojanovu zadnju poruku koju mu je uputio iz bolničke sobe, na Dan sjećanja za žrtve Vukovara 18. studenoga ove godine, javlja Slobodna Dalmacija.

– Poslao mi je poruku s nekoliko hrvatskih barjaka i imenom – Vukovar. Odmah sam mu odgovorio porukom: “Dragi Stole, čuo sam da si bio malo bolestan i da si prebolio koronu. Želim ti da brzo ozdraviš”. Na tu poruku moj prijatelj nikada nije odgovorio. Eto, tu sam poruku poslao i njegovom bratu Iliji. On je, dakle, i tada bio loše kad mi je poslao tu poruku, a ja sam mislio da je dobro i da je na putu za kući, a onda je došlo do tog problema s bakterijom od koje je umro”, tužan je Rojs, koji kaže da je otišla duša od čovjeka.

– Nema kome nije pomagao, evo na moju intervenciju je kod sebe u firmi zaposlio mojih desetak rođaka iz Posušja i okolice. A gdje su posuški studenti, crkva, svi potrebiti? Dok mu je bio živ, pokojni otac Zdravko, kojeg smo svi mi zvali Zdravan, organizirao je veliku feštu na livadi u mjestu gdje su rođeni. Bilo je janjaca i roštilja bezbroj. Slično je bilo i kad je gostovao pjevač Marko Perković Thompson u Poklečanima ili za blagdan Velike Gospe. Nije Posušak koji za Veliku Gospu nije došao u Posušje, znao je reći Stojan, i s bratovom i svojom obitelji uvijek je dolazio na taj dan, prisjeća se Rojs lijepih trenutaka s pokojnim Stojanom.

Stojan Tokić rođen je 23. rujna 1961. godine u mjestu Rakitno u Bosni i Hercegovini. Krenuvši iz male poslovnice od 35 kvadrata, u posljednjih je trideset godina sa svojim bratom Ilijom razvio danas najveći prodajni lanac autodijelova u Hrvatskoj i Sloveniji. Na tom putu uvijek je osjećao i djelovao s velikom odgovornošću za sve svoje zaposlenike, njihove obitelji i zajednicu u kojoj tvrtka djeluje. Stojan je ostao skroman i samozatajan čovjek, kojemu su na prvom mjestu uvijek bili njegova supruga Ruža, sinovi Zdravko i Ivan te kćeri Katarina i Lucija.

Njegov život bio je prožet dubokom i poniznom vjerom u Boga te vrijednostima Katoličke crkve koje je svakodnevno živio i prenosio na svoju obitelj, ali i na sve zaposlenike tvrtke Tokić.

“To je istina, pa on je bio sretan kad netko nauči pjevati našu gangu ili kada mu je njegov sin Ivan naučio svirati gusle. Nema hercegovačkog sijela u Požegi ili Pleternici ili događaja u našem kraju a da ga on financijski nije podržao, kao i siromašne studente iz našeg kraja, našu crkvu, svakoga tko mu se obratio. Bog mu je dao puno milosti i sreće, a on je to obilato vraćao ljudima, a da se nije promijenio ni za milimetar”, govore nam njegovi poznanici, ističući da je nedavno Ilija Tokić, Stojanov brat, došao u prostorije Matice hrvatske s jednom ponudom koja razoružava.

– Ilija je u dogovoru s danas pokojnim Stojanom namjeravao obnoviti potresom oštećene prostorije Matice Hrvatske u Zagrebu i s tim prijedlogom je i došao sve to reći i ponuditi predsjedniku Stipi Botici. A takvih inicijativa i pomoći je bilo bezbroj – govori nam Ćesić.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina